Ilegálních kopáčů vltavínů přibývá. Potřebujeme změnu zákona a tvrdší tresty, myslí si inspektor

6. září 2023

Drahokamy, na nichž jedni vydělávají a druzí je proklínají. To jsou vltavíny, zabarvená skla, která se nachází pod zemí na jihu Čech. Místnímu fenoménu se věnuje pořad Přímá řeč, a to ve dvou rovinách – podrobně rozebírá legální i nelegální těžbu a její důsledky.

Legálně se vltavíny těží v lomu u Ločenic na Českobudějovicku. Soukromá firma teď chce těžbu rozšířit a vybudovat nové ložisko. Proti jsou místní obyvatelé, ekologické spolky i vedení obce. Ministerstvo životního prostředí ve zjišťovacím řízení argumenty odpůrců vyslyšelo, investor se musí vyrovnat s devíti připomínkami, které se týkají vlivu na vodní zdroje, zemědělskou půdu nebo celkový ráz krajiny.

Vltavín

Jak uvádí náměstek jihočeského hejtmana František Talíř, cena vltavínů v současné době stále roste. S ní roste i zájem o nelegální těžbu. „Kopáči jsou ochotní podstupovat velké riziko, často riskovat život, aby ty kameny nalezli. Problém bude stále narůstat,“ připomíná.

Ilegální kopáči vltavínů už řadu let drancují lesy v okolí obcí Ločenice a Nesměň na Českobudějovicku. Zůstávají po nich hluboké nebezpečné jámy a poškozené stromy, navíc svým agresivním chováním často ohrožují místní obyvatele.

Jiří Vitovský, vedoucí oddělení ochrany lesa českobudějovického oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí, uvádí, že zatímco dříve hledali vltavíny v lesích spíše jednotlivci, dnes se jedná o organizované skupiny.

„Na těch lokalitách bývá více lidí, mají někoho, kdo hlídá přístup k lesu, používají i sofistikovanou techniku, mohou mít fotopasti, drony, aby co nejvíce znesnadnili své odhalení. Často s sebou vozí psy, proto není příliš dobré se s nimi potkávat, na místě běhá na volno puštěný bojový pes, který je má i chránit. Zásahy jsou proto daleko složitější, my to v současné době necháváme spíš na policii, která je lépe vybavená,“ popisuje.

Čtěte také

Ke zlepšení situace je podle něj potřeba úprava legislativy. „Za současného stavu už děláme maximum. Jako jedna z možností se jeví doplnění vyhlášky k zákonu o ochraně přírody a krajiny, která by vltavín jmenovala zvláště chráněným nerostem,“ říká.

Pak by nebylo možné s vltavíny obchodovat tak volně jako nyní. „Změna zákona je nejdůležitější. Pokud nezamezíme obchodování, tak nám jiná opatření, jako třeba vyčistění té lokality, problém nevyřeší,“ myslí si Jiří Vitovský.

Další možnost vidí ve zvýšení trestů za nelegální těžbu. „V současné době jsou kopáčům v trestním řízení udělovány pouze veřejně prospěšné práce a podmínky, což podle mého názoru není příliš odstrašující. Tresty odnětí svobody padají, až když je těžba spojena ještě s další nelegální činností v jiných oblastech,“ dodává.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný těžbě vltavínů na jihu Čech si poslechněte online. Připravil redaktor Matěj Vodička, hosty jsou náměstek hejtmana František Talíř a Jiří Vitovský z České inspekce životního prostředí.

Spustit audio

Související