Informace o trase při cestách autem na dovolené

12. květen 2006
Vaše téma

Pojedete letos na dovolenou autem? Tak právě vám je určeno naše dnešní téma. Auto je velmi pohodlný dopravní prostředek, protože si zastavíte, kdy a kde chcete a také se do něj vejde hodně věcí. Na druhou stranu takto uvažuje mnoho Evropanů, takže silnice jsou hlavně o prázdninách velmi přeplněné. Je nějaký čas nebo doba, kdy je vhodné na dovolenou do ciziny vyrazit?

Bohužel v dnešní době už v podstatě ne, zvláště pokud v okolních státech postupně končí prázdniny a střídají se turnusy dovolených. Pravděpodobnost, že bychom třeba na chorvatské pobřeží dorazili bez jakéhokoli zdržení v koloně je téměř nulová, ale dá se trochu omezit třeba tím, že paradoxně pojedeme ve všední den. Důležité je také znát odlišnosti v pravidlech silničního provozu, protože i když všechny evropské země vycházejí ze stejných mezinárodních úmluv, pak tam podle Václava Špičky z Autoklubu České republiky jsou určité nuance.

Špička: To se dá zjistit na webových stránkách té které země, případně autoklubu té které země. Určitě se vyplatí jezdit tak, abychom se o pokuty příliš zajímat nemuseli. Každopádně by si motoristé měli dát pozor na limity alkoholu v krvi, protože i v těchto zemích se vždycky hledí na přítomnost alkoholu v krvi jako na výrazně přitěžující okolnost při eventuální nehodě nebo podobné události.

Informace o dopravě v zahraničí najdete také na stránkách našich asistenčních služeb - www.uamk.cz, www.globalassistance.cz, www.aba.cz.,přičemž na tyto stránky se můžete dostat také z servru naší motoristické redakce tedy motozurnal.automix.cz. A je určitě dobře si tyto informace před cestou zjistit, protože pokuty jsou v okolních státech výrazně vyšší než zatím u nás. Například v Rakousku vám může být na místě i zabaveno auto. Pomocí internetu si můžeme vytvořit i přesný itinerář cesty, včetně případných poplatků, tedy mýtného či dálniční známky. Můžeme si tak i dopředu naplánovat přestávky, které by měly přijít po zhruba dvou hodinách jízdy.

Kvapilík: Samozřejmě jsou lidé, kteří vydrží i delší dobu, ale neměli by se přepínat, protože by si měli uvědomit, že jde také o duševní námahu. Přestože se někdy řídí téměř automaticky, tak přece jen přestávka jistou změnu a pomůže osvěžit pro další klidnou jízdu.

Zdůrazňuje odborník na cestování autem doktor Josef Kvapilík, podle kterého by přestávka neměla být pouze o jídle, ale také o protažení celého těla. Snaha jet takzvaně Chorvatsko na jeden zátah a to nejlépe v noci nutně vede ke snížení pozornosti řidiče, která může vyústit i v nebezpečný mikrospánek.

autor: evk
Spustit audio

Více z pořadu