Italové před pobytem v Chorvatsku varují

6. září 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské noviny si všímají nejen toho, jak o Chorvatsku píší zahraniční deníky, ale také toho, které chorvatské restaurace v důsledku ekonomické krize a nižšího turistického ruchu zkrachovaly. Ve Splitu pokračuje sraz motorkářů, který začal včera. Teplota vzduchu v Dalmácii je stále letní.

List Slobodna Dalmacija si všímá toho, co píší jinde, konkrétně v Itálii. Tamní média obšírně informují o každém problému, který se v Chorvatsku objeví a který znepříjemňuje turistům život. Poté, co osmatřicetiletý Ital nerespektoval na Pagu zákaz koupání ve vlnách a utopil se, si deníky v Itálii vzaly na mušku bezpečnost v Chorvatsku a připomínají i další potíže.

Přednosti Chorvatska se až na výjimky neobjevují - a redakce Slobodné Dalmacije k tomu dodává: když vám klesá turistický ruch a hosté ujíždějí, je nejjednodušší opřít se do konkurence. Podle italských médií si řada Italů stále myslí, že jede do bývalé Jugoslávie - mizerná infrastruktura, nízké ceny a ubytování za pět eur. Jenže realita je jiná a pro nepřipraveného může být i dost překvapivá.

Jutarnji list udělal inventuru "mrtvých" restaurací v Záhřebu. V článku jsou vyjmenovány některé restaurace, do kterých se už nedá dovolat a na internetových stránkách nic najít. Důvod je prostý - málo klientů, nízké tržby a současná recese přinesly uzavření restaurací. A ne ledajakých, zkrachovaly podniky People´s, Piattino, Škola, Splendid nebo Croatica. Jutarnji list si všímá toho, že některé restaurace byly otevřeny s velkou pompou a teď je postihl výrazně tišší pád. Na pobřeží a v místech s velkým turistickým ruchem je zatím situace stabilnější, ale jednoduché to není ani tam.

Pokud jste si včera ve Splitu všimli většího motorkářského ruchu, pak vězte, že gumování asfaltu a rámus motorů může pokračovat i dnes - Split totiž hostí sraz motorkářů s názvem MK Fjaka. Kolem pěti set motorek z Chorvatska a sousedních zemí dokáže udělat pořádný hluk, organizátoři prosí o pochopení.

Tradičním dějištěm koncertů klasické a vážné hudby je atrium Knížecího dvora v Dubrovníku - a něco se tam děje i dnes večer, v 21 hodin zazní tvorba Sira Rogera Moora. Také v 21 hodin bude v Umagu pokračovat cyklus Organum Histriae 2009, varhany, tentokrát doplněné o violoncello, rozezní Eduard Kancelar a Stjepan Hauser. A dvakrát moderní hudba, v Arsenalu v Zadaru předvede své umění DJ Tome, to také od 21 hodin, a disco bar Stella Mares ve Splitu nabízí Relax night.

Můžeme přidat i pár tipů na další dny, zítra v 21 hodin zahraje na Národním náměstí v Zadaru Klapa Kadena, zajít tedy můžete na typickou dalmátskou tvorbu. A prakticky nikdy neuděláte chybu, vydáte-li se v Dubrovníku do tamního Knížecího dvora - vážná hudba tam s výjimkou dvou dnů bude znít celý týden, vždy od 21 hodin. Pokud máte přístup na internet, sledujte stránky kamo.hr, které jsou sice výhradně v chorvatštině, ale pokud si nahoře prokliknete odkaz "Jadranska obala" a pak v kalendáři datum, určitě se zorientujete.

Bankovní kurzy:
Jestliže ještě budete chtít měnit peníze, Jadranská banka vám za jedno euro nabídne 7,28 kun, za českou tisícikorunu by měla vyplatit 285,05 kun, tedy na lipa stejně jako včera. V bankách máte jistotu aspoň trochu solidních kurzů, ty však můžete najít i v soukromých směnárnách - jen je třeba dávat pozor a pořádně si před směnou peněz prostudovat kurzovní lístek a najít informaci o tom, jakou provizi si směnárna bere. Obvykle to nebývá nic, ale spoléhat na to nemůžete.

Pohonné hmoty:
Síť stanic INA nechala vše při starém, za Eurosuper 95 zaplatíte 7,80 kun, za eurodiesel dáte 7,23 kun.

Doprava:
Kvůli požáru na 190. kilometru dálnice A1 se střídavě jedním pruhem pouští vozidla mezi uzly Sveti Rok a Gospič, situace by měla být vyřešena každou chvíli. Na dálnicích A1 a A6 místy dost fouká, jeďte prosím opatrně - a zvýšenou opatrnost věnujte řízení i v úsecích, které jsou po doznívajících přeháňkách mokré. Večer očekávejte hustší provoz na hlavních tazích k moři a od moře a také radary - na dálnici D2 mezi Suhopolje a Cabunou, na D1 v úseku mezi Krapinou a Zabokem a na mnoha dalších úsecích státních silnic.

Hraniční přechody Macelj, Bregana, Kaštel a Plovanja hlásí zvýšený provoz v obou směrech a možné čekání do půl hodiny, přechod Sveti Martin na Muri na severu země je dočasně uzavřen pro veškerou dopravu.

Počasí 7. září:
Předpověď počasí slibuje zítra a v příštím týdnu na Jadranu pořád ještě léto, nejnižší noční teploty klesnou k devatenácti, denní maxima vystoupí na pobřeží mezi 28 a 32 stupňů. Na severu a především na Istrii bude nepatrně chladněji, ale pořád ještě velmi příjemně.

Předpověď varuje jachtaře před možností neverinu a nárazového větru, bura může v nárazech dosáhnout rychlosti až kolem padesáti uzlů. Standardně bude vát severní nebo severovýchodní vítr o rychlosti kolem osmnácti uzlů, který může zesilovat. Moře očekávejte na stupni 3-4, viditelnost bude kolem dvaceti kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu