Ivan Hoffman: Dobré rady

12. červenec 2023

Oscar Wilde kdysi poznamenal, že dobré rady dávají ti, kteří už nesvedou špatné příklady. Říkám si ale, že když sem tam půjdu špatným příkladem, třeba mi u mladších projde i nějaká dobrá rada. Například vykašlat se na hodinky, co měří kroky, a neřešit v obchodě pro desetibojaře, co na sebe, když se chystám na túru. Není v tom nic osobního.

My jsme kdysi vyslechli dobré rady typu, že když nás baví sjíždět svah na lyžích, normální je vzít lyže na ramena, vyšlapat na kopec, a ne se nechat nahoru trapně tahat vlekem. To že není žádný sport! Že by nás staří odrazovali od toho, abychom se nechávali dopravit na kopec vrtulníkem, ovšem nepamatuji. Asi předpokládali, že máme rozum.

Čtěte také

Pokud jde o špatné příklady, tak platím hotovostí kdekoli to je možné, nedívám se na televizi a jsem zapřisáhlý pacifista. U dobrých rad mi je jasné, že jich smí být jen jako šafránu, neboť na dobré rady existuje u moderních lidí současně alergie a imunita. Osmělím se tedy pouze ke třem.

Pamatuji z mládí, kdy jsem byl vášnivým kuřákem, že cigarety byly baleny v krásných krabičkách, voněly dálkami a i ty drahé byly pro nás dostupné, neboť v přátelském Tabáku se dala amerika koupit jako kusovka. Být dnes kuřákem, určitě bych si raději koupil jako kdysi za korunu jednu mentolovanou Dunhilku v trafice na rohu než ten dnešní tabákový nevkus, propagující všelijaké nemoci.

Vím, že dnes je doba, kdy se hodně řeší, co si člověk může dovolit říct nahlas, aby z toho neměl problémy. Bylo to tak ale vždy a z vlastní zkušenosti mohu říct, že držet ústa a krok je pitomost. Nikdy jsem to nedělal, protože není nad to svobodně říct opak toho, co se má, co se vyžaduje a co se očekává. Při zdi se spořádaně drží jenom skety.

Ivan Hoffman

A rada do třetice, a pak už mlčím: Doporučuji jazz. Samozřejmě jsem rocker, nedám dopustit na klasiku, miluji folk a zazpívám si lidovku. Ale do dnešní doby vypjatých vášní a přikrčených snů je třeba jazzového nadhledu. Každou neděli se mi to potvrzuje u Jazzového okénka Jana Schneidera na Argumentu. Na tuhle dobu jednoznačně radím jazz.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio