Ivan Hoffman: Lampis ze Sparty

5. duben 2023

V roce 708 před naším letopočtem se na 18. olympijských hrách poprvé soutěžilo v pětiboji. Vítězem se stal Lampis ze Sparty. O jeho politických názorech se nic nedochovalo, víme bohužel pouze to, že skvěle zvládl kombinaci skoku do dálky, běhu, hodu diskem, oštěpem a zápasu.

A jelikož olympijské vítězství bylo tehdy ceněno stejně jako vítězství vojevůdce ve válce, Lampis byl zahrnut uznáním, poctami, jednalo se s ním uctivě a s respektem.

Čtěte také

Podobně jako ostatním závodníkům, byla i Lampisovi zajištěna volná cesta do Olympie přes území nepřátelských států. Do Olympie dorazil společně se svými soupeři měsíc předem, aby se na soutěž náležitě připravil.

Pak zavládl na pět dní posvátný mír díky striktnímu zákazu válek a jiných násilností. Lampise nesledovali pouze antičtí milovníci sportu, ale také politici, představitelé řeckých států, pro které byly hry příležitostí uzavírat politické smlouvy a upevňovat národní a kulturní sounáležitost.

Olympijský úpadek

Lampis ze Sparty byl ještě amatér. Jak ale šel čas, na olympijských hrách stále častěji závodili profesionálové, příslušníci nižších vrstev, vycvičení v jedné disciplíně. A od 3. století našeho letopočtu už soutěžili i závodníci neřeckého původu.

Čtěte také

Když po ovládnutí Řecka Římany organizovali olympiády římští císaři, nad Řeky, kteří se octli v menšině, vítězili Syřané, Féničané, Ilyrové, Afričané či Babyloňané. Už se neskládají ódy na vítěze, množí se případy korupce, úroveň upadá. Nakonec olympiádu coby pohanský nešvar zakazují křesťané, konkrétně císař Theodosius I. roku 393.

Slavný Sparťan Lampis může být rád, že se toho olympijského úpadku nedožil. Že zvítězil v době, kdy se soutěžilo férově. Toho bylo mimochodem docíleno i tím, že atleti soutěžili nazí a bosí. Na sportu nemohli parazitovat firmy propagující sportovní outfity. Lampis zvítězil tak, jak ho Bůh stvořil.

Ivan Hoffman

Je samozřejmě možné, že pětibojař Lampis ještě bude diskvalifikován za to, že Sparta nedbala na lidská práva, utracovala mrzáky a také je zaznamenáno, že zrovna Sparta porušila v roce 420 před naším letopočtem zásadu všeobecného posvátného míru. Jak to nakonec s pětibojařem Lampisem dopadne, se ještě uvidí. Místo v historii dnes nemá jisté nikdo.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio