Ivan Hoffman: Tajemství jarního optimismu

12. duben 2023

Jaro letos přichází váhavě, neochotně. Nemohu za to, přesto se omrzlým meruňkám raději nedívám do očí. Mám se tvářit, že to bude dobrý, i když vím, že nebude? Není nic hloupějšího než lhát si do kapsy.

S jarem vyhlížíme i radost ze života. Jarní optimismus připisujeme oteplení, slunci, probuzení přírody ze zimního spánku, tomu, že se svět zazelená.

Čtěte také

A prodlouží se den, protože na nás, venkovany, najednou všude čeká práce, tak aby se to stihlo. Pokud na jaře mrzne a za dveřmi na člověka číhá severák, pak nezbývá než zatopit a čekat u internetu, než počasí dostane rozum.

Myslím si, že deprese z nepřítomného jara je depresí z internetu, který je on-line zdrojem tíživých informací, hrozivých statistik, kritických analýz a naštvaných komentářů. Svět podle internetu stojí za houby tím více, čím důkladněji ho sledujeme. Svět je panoptikum, obludárium, je to rejdiště zločinců, hlupáků a deviantů, protože po nich je poptávka a jenom špatná zpráva je zpráva.

Utéct od internetu

Čtěte také

Veterinář, který se snažil udržet naživu naši kozu, si před pár dny povzdechl nad stavem světa, kdy už z lidí není cítit zájem a iniciativa jako kdysi, a místo aby žili, hledají cosi v mobilech.

Přitakal jsem s tím, že na vině jsme i my, novináři. „To my tady děláme dusno, myslím, že jsme pěkné svině,“ prohodil jsem nekorektně, což se mezi přáteli ještě smí. Veterinář zdvořile nepřitakal, ale ani mi to nevyvracel.

Dnes to venku vypadá na slunečný den. Teplota nic moc, ale půda po vzácném dešti ideální k rytí. Konečně příležitost vysázet z habru dlouho plánovaný živý plot.

Ivan Hoffman

A konečně šance utéct od internetu, ve kterém je svět beznadějně ztracen, do světa kolem domu, se kterým ještě lze naložit po staru. Zřejmě pouze do času, protože jak známo, zlo se na rozdíl od dobra dokáže perfektně organizovat a politici nás nakonec stejně vyhubí. Než se tak ale stane, nabízí se emigrovat na zahradu či do sadu. Vypínám internet, protože jaro je tady.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.