Ivan Klíma: Ženich pro Marcelu. Absurdní groteska s Karlem Högerem a Radoslavem Brzobohatým, ostře karikující zvůli mocných

13. duben 2024

Jistý pan Kliment (Radoslav Brzobohatý) je obsílkou pozván na úřad, kam se spořádaně dostaví. Zde je podroben nejprve rutinní perlustraci. Vzápětí ho komisní vyšetřovatel (Karel Höger) seznámí s úředním rozhodnutím, které je pro pana Klimenta naprosto šokující… 

Účinkují: Karel Höger, Radoslav Brzobohatý, Jiří Němeček, Vladimír Švec a Jana Hlaváčová
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1969

To je výchozí situace rozhlasové hry, kterou pod názvem Ženich pro Marcelu napsal v roce 1969 spisovatel a dramatik Ivan Klíma. Původně plánovaná premiéra se měla uskutečnit v červenci roku 1969. Hra však byla zakázána a svého uvedení se dočkala až 21. srpna 1990.

Původní stereofonní záznam byl brzy po zákazu hry smazán, hra se dochovala pouze v mono verzi v osobním archivu Ivana Klímy. Zvuková kvalita snímku není tedy bezchybná, hra přesto nabízí mimořádný posluchačský zážitek.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související