Ivan Mls: Dovolená

14. červenec 2023

Nejsem žádný velký cestovatel, natož abych byl objevitelský typ, který musí kvůli uspokojení svého ega navštěvovat stále nová a nová místa. S postupem času mi ke štěstí docela dobře stačí pár oblíbených vyzkoušených lokací, kam mohu jezdit opakovaně, neustále a dokolečka bez omrzení.

Tu objevitelskou práci rád přenechám jiným. Já mám svoje jisté. Nemusím se aspoň každou dovolenou trápit s výběrem ubytování, pracně zjišťovat, kde najdu nejlepší koupací místo, kam zajít na dobrou zmrzlinu, kudy se kam jde, jak a kde zaparkovat, kde slušně vaří, co zajímavého můžu navštívit – prostě už to všechno vím a jen tu a tam doplním do mozaiky poznání daného místa další střípek.

Říkáte nuda? Nemyslím. Prostě necítím potřebu zapichovat do globusu nové a nové špendlíky označující místa, kde jsem už byl, dovolená mi slouží k tomu, abych si odpočinul a nikoli abych ohromoval své okolí.

Opakované návraty na známá místa mají i další výhody – člověk už se třeba nemusí tolik vysilovat s pořizováním fotek, protože podobné obrázky má i z loňska či předloňska, může sledovat, jak se dané místo vyvíjí, rozvíjí či upadá, potká i nějaké ty známé tváře domorodců, může se tvářit jako expert a důvěrný znalec místních podmínek, když neznalým turistům poskytne zcela nezištně praktické informace.

Je mi jasné, že si tímhle přístupem velmi usnadňuji život, ale zase se tím aspoň vyvaruji případných zklamání. Není nic horšího, než když si člověk na základě načinčaných fotografií a dechberoucích záběrů vyrobených marketingovými mágy vytvoří nějakou představu, která pak těžce havaruje při srážce s realitou daného místa.

Což se na místech důvěrně známých prostě nemůže stát. Znalec totiž ví kudy kam. Mnohdy stačí ujít jen pár stovek metrů od turistického mumraje a blázince a člověk se rázem ocitne třeba uprostřed normální neprefabrikované přírody, kde taky svítí slunce, šumí les, rostou houby, je možné zahlédnout veverku, a to vše bez poplatků a slev.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Světové dny

    Všimli jste si, jak jsou dva prázdninové měsíce z mezinárodního a světového hlediska chudé? Mám teď na mysli chudobu týkající se různých světových a mezinárodních dnů.

  • Ivan Mls: Světový den bez tabáku

    Je tomu už šest let, co můžeme bez obav chodit do hospod a restaurací. Abych byl přesný, bez obav z toho, že po návratu domů budeme muset naházet veškeré šatstvo do pračky.

  • Ivan Mls: Rozhlasové narozeniny

    Má odpracováno už sto let, ale do penze se rozhodně nechystá. To by byl titulek pro nějaký bulvární plátek, co říkáte? Nebo tenhle: Ani v 78 letech nemyslí na odpočinek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.