Ivan Mls: Novoroční závazky

2. leden 2024

Taky si dáváte na začátku nového roku závazky? Určitě ano. Ono je to docela lákavé: něco nového startuje, tak by nebylo špatné od takového snadno zapamatovatelného data začít také s něčím novým, povznášejícím, přínosným, prospěšným, užitečným či blahodárným.

Často po vánočním hodokvasu dospějeme k závěru, že máme nějaké to kilo navíc a je tudíž třeba cvičit. Odpovědní jedinci to řeší hned v lednu návštěvou fitness center, ti méně odpovědní prostě tím, že se začnou víc hýbat, což jde kupodivu realizovat i zdarma.

Leč ze společenského hlediska je pochopitelně více cool líčit pocení ve fitku a rady trenéra, než se chlubit, že místo poskakování autem v zácpách po městě jste začali chodit do práce pěšky či jezdit na kole.

Začátek nového roku je také dobrou startovací čárou pro skoncování s neřestmi. Po novoročním přepití, překouření a přejásání člověk s lehkým srdcem sám sobě slibuje, že zatočí s tabákem a alkoholem.

Ti, kteří to se sebou myslí opravdu vážně, si pak s příchodem nového roku slibují, že zapracují na svém osobním rozvoji, začnou se učit francouzsky nebo svahilsky, zbaví se závislosti na sociálních sítích, nebudou se bát zubaře, řeknou si šéfovi o vyšší plat, budou dělat radost druhým a rozhodně zatočí s dávnými  resty – vždyť manželka mluví už asi pět let a stále důrazněji o tom, že je třeba vymalovat kuchyň…

Jenže jak postupují dny měsíce ledna a měsíců následujících, nadšení z naplánovaných  předsevzetí se jaksi vytrácí a rozplývá, až zmizí kamsi do nicoty.

Uznejte sami – rekapitulovali jste si o silvestrovské noci, jak jste se vyrovnali s předsevzetími, která jste si dali 1. ledna 2023? Tak vidíte.

Já to letos zkusil jinak. Dal jsem si závazek, že si nedám žádný novoroční závazek. A to by v tom byl čert, abych tenhle závazek nesplnil.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Horoskopy

    Tak se nám rok 2023 valem krátí, zbývá z něj už posledních pár dnů. Jaký byl, to si dokážeme lehce sesumýrovat. Jenže mnohé by teď spíš zajímalo, jaký bude ten rok příští.

  • Ivan Mls: Jiná slova

    Mýlit se je lidské. Člověk se nikdy nepřestává učit. Ne, nebojte se, nemíním vás tady ukamenovávat životními pravdami, chtěl jsem tím jenom naznačit, o čem bude řeč.

  • Ivan Mls: Knedlík

    Při nákupu se často proměňuji ve vášnivého čtenáře. Se zájmem louskám drobná písmenka, která jsou na obalech potravinářských výrobků.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.