Ivan Mls: Jiná slova

24. listopad 2023

Mýlit se je lidské. Člověk se nikdy nepřestává učit. Ne, nebojte se, nemíním vás tady ukamenovávat nezpochybnitelnými životními pravdami, chtěl jsem tím jenom naznačit, o čem bude řeč.

Ve veřejném prostoru nám totiž létá spousta slov, o kterých si myslíme, že jim rozumíme a chápeme je, a přitom jsme vedle jak ta jedle. Nebo je nechápeme vůbec.

Taky se mi to stává. Vezměte si takové „hejty“. Byl jsem ochoten tenhle výraz chápat jako familiární oslovení někoho známého, než se mi dostalo poučení, že se jedná o něco fujtajblového. Takže pokud to nevíte, hejty představují ostrou slovní agresi vyjadřovanou na internetu. Přišlo to k nám z angličtiny. Zlaté časy, kdy jsme se potýkali jen s germanismy, když ještě moje babička  zadělávala těsto na buchty ve vajdlinku a na stůl dávaly tištuch.

Ale to jsem odbočil. I trosky znalostí latiny mohou zavést člověk na slepou kolej. Nějak se mi usadilo v hlavě, že influenza je latinské označení pro chřipku. Slovo influencer jsem si proto pracovně překládal jako bacilonosič. Než jsem zjistil,  že influenceři jsou osoby či osobnosti na internetu, které nějakým způsobem oblbují lidičky, kteří je sledují. Aha – takže jsem se vlastně svou charakteristikou trefil - svým způsobem taky šíří nějakou nákazu.

No a v poslední době mi zase drnčí každou chvíli v uších nějaká výzva: Velkou výzvou je kde co - důchody, zdravotnictví, migrace, rozpočet, elektromobilita, globální oteplování, genderová problematika, daně, ceny potravin… skoro všechno. Nemůžu si pomoct, ale tady ti mluvčí mají asi trochu guláš v synonymech.

Vzal jsem si před chvíli do úst svou babičku. Ta by asi taky jen zakroutila hlavou a řekla: To je pořád výzva, výzva, a přitom to jsou obyčejné problémy, potíže, průšvihy nebo průs… Pardon…

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Knedlík

    Při nákupu se často proměňuji ve vášnivého čtenáře. Se zájmem louskám drobná písmenka, která jsou na obalech potravinářských výrobků.

  • Ivan Mls: Dobrodinci lidstva

    V mém okolí žijí lidé, kteří by se nejraději rozdali; praví dobrodinci lidstva. Netuším ale, kolik jich je, ani kdo je to: zůstávají v hluboké anonymitě, nestojí o pocty.

  • Ivan Mls: Již-odi

    Nesnáším již-ody. Není nic tak vzdáleného od reality světa jako právě již-od. Aha, vy netušíte, co je to za potvoru ten již-od? Hned vám to vysvětlím. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.