Ivan Mls: Již-odi

6. říjen 2023

Nesnáším již-ody. Není nic tak vzdáleného od reality světa jako právě již-od. Aha, vy netušíte, co je to za potvoru ten již-od? Hned vám to vysvětlím. 

Jsou to dvě slůvka příslovce „již“ a předložka „od“, dávající dohromady ono úžasné spojení již-od, které nás dokáže spolehlivě na něco nalákat, abychom vzápětí zjistili, že celý ten již-od je od všední reality vzdálený stejně jako hvězda Proxima Centauri od Země, byť slovo proxima česky znamená nejbližší.

Zrovna nedávno jsem v jedněch novinách narazil na jeden železniční již-od. Hlásal, že mám ujet všednosti vlakem z Prahy do Berlína za cenu od 337 korun. Kdo by odolal takové nabídce. Jenže když jsem šel do Idosu, tedy té internetové stránky pro vyhledávání dopravních spojů, reálná cena tohohle výletu na mě vyskočila ve výši čtrnácti nebo devatenácti stovek. To bych i z Budějc dojel autem do Berlína levněji…

Již-odi na nás útočí z mnoha pozic. Nejmenovaná tuzemská automobilka například nabízí svůj nejmenší model již od 369 tisíc, ale v nabídkách dealerů aby ho člověk pohledal, nehledě na to, že před nějakými pěti lety byl tenhle již-od o nějakých 150 tisíc níž.

Již-odi řádí i v nabídce různých telekomunikačních a streamovacích služeb, kde jsou často ještě podpořeni informací o tom, za jakou báječnou cenu si danou službu pořídíte na první dva tři měsíce. Co bude pak, takticky nezmiňují, aby efekt již-odu nevyšuměl. 

Již-odi jsou také skvělým lákadlem pro naprosto bezpečné a výhodné půjčky. Taky třeba na zájezd se můžete vydat s již-odem a s překvapením pak hledíte, že pro dosažení vysněné destinace musíte sáhnout do kapsy poněkud hlouběji, než již-od optimisticky hlásal.

Jinými slovy, již-odi jsou takové pěkné lákavé udičky na nás, prosťáčky – a rozhodně jsou pravdivé – jistě se v naší desetimilionové populaci najde vždy alespoň jeden člověk, který splní veškeré další podmínky vyjmenované miniaturním písmem kdesi pod čarou, aby na již-odovou cenu dosáhl.

Ještě štěstí, že již-odi figurují jen v omezeném měřítku. Být všude, bylo by to peklo. Jen si představte, že byste šli třeba do divadla, jehož představení by začínalo již od 19 hodin. A herci by se na scénu začali courat třeba až hodinu před půlnocí… raději nemyslet.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Evropský den bez aut

    Představte si, že dnes vstanete, vyjdete z domu a uvidíte jenom chodce, cyklisty, běžce, koloběžkáře, hromadná doprava pojede načas, protože nikde nebudou žádné kolony.

  • Ivan Mls: Digidemence

    Mám pocit, že se o mně začíná tak trochu pokoušet demence. Ne taková ta obyčejná, lidská, někdy označovaná jako stařecká, ale ta nová, moderní, digitální.

  • Ivan Mls: Dovolená

    Nejsem žádný velký cestovatel, který musí kvůli uspokojení svého ega navštěvovat stále nová místa. S postupem času mi ke štěstí stačí pár oblíbených vyzkoušených lokací.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.