Ivan Mls: Digidemence

13. září 2023

Mám pocit, že se o mně začíná tak trochu pokoušet demence. Ne taková ta obyčejná, lidská, někdy označovaná jako stařecká, ale ta nová, moderní, digitální.

O dovolené jsem se totiž při něčem přistihl. Plánoval jsem trasu výletu, chtěl jsem z mapy zjistit více podrobností o jedné lokalitě, a tak jsem si zcela automaticky palcem a ukazovákem mapu vyzoomoval, nebo, chcete-li to říct hezky česky, přiblížil.

Odezva byla nulování, nic se nezlepšilo ani po několikerém opakování. Až pak mi došlo, že nestuduji mapu v telefonu nebo tabletu, nýbrž mapu papírovou, která má pevně dané měřítko a nezvětší se, ani kdybych se rozkrájel. 

Prostě, projevila se na mě závislost na digitálních technologiích, které nám sice výborně slouží, na druhou stranu si nás pěkně ochočují. To, co jsme dřív prováděli jednoduše pomocí rozumu, nyní obstarávají počítače, smartphony a tablety se svými aplikacemi úplně na všechno, a my krníme.

Že to není váš problém? Tak schválně, znáte zpaměti třeba telefonní číslo na své děti, manželku nebo na svého lékaře? Nač, řeknete, vždyť ho mám uložené v mobilu. A mozek je najednou bez práce.

Když chcete zjistit, jaké je počasí, kouknete se z okna, nebo do aplikace v mobilu? Když v cizím městě hledáte třeba konkrétní ulici, rozhlížíte se, vyptáváte se lidí, nebo zapnete navigaci a necháte se slepě vést digitálním hlasem? Ke kýženému cíli sice spolehlivě dorazíte, ale pochybuji, že by vám v paměti zůstal otisk nějakých orientačních bodů. 

Jasně, časy se mění, a po staru se žít nedá. I když, někdy je to docela na škodu. Chodívám cestou domů kolem jedné hospody, která má v létě zahrádku. Kdysi ji bylo dřív slyšet, než vidět, jak intenzivní hovory se tam vedly nad půllitry piva. Dneska tam panuje téměř komorní prostředí. Většina hostů místo družné zábavy jen hledí do svých mobilních telefonů.

Slyšel jsem o snahách dostat českou pivní kulturu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Tak hlavně aby nám z téhle kultury nakonec také nezbylo jen tlapkání prsty po displeji.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Dovolená

    Nejsem žádný velký cestovatel, který musí kvůli uspokojení svého ega navštěvovat stále nová místa. S postupem času mi ke štěstí stačí pár oblíbených vyzkoušených lokací.

  • Ivan Mls: Světové dny

    Všimli jste si, jak jsou dva prázdninové měsíce z mezinárodního a světového hlediska chudé? Mám teď na mysli chudobu týkající se různých světových a mezinárodních dnů.

  • Ivan Mls: Světový den bez tabáku

    Je tomu už šest let, co můžeme bez obav chodit do hospod a restaurací. Abych byl přesný, bez obav z toho, že po návratu domů budeme muset naházet veškeré šatstvo do pračky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.