Ivan Mls: Velikonoční pondělí

1. duben 2024

Tak jsem se včera ráno probudil a zjistil, že mi někdo z Velikonoc ubral hodinu, která mi pochopitelně ve svátečním harmonogramu bude významně chybět.

Každoroční pravidelné, zbytečné a zřejmě nezrušitelné posouvání času letos prostě spadlo do svátečního dne. Což mimo jiné znamená, že dnešní koledníci, kteří si rádi přivstanou, budou poněkud rozespalejší než obvykle, neboť zvykání si na pozměněný biorytmus chvilku trvá. 

Jedinou útěchou snad je, že podzimní vracení času k normálu se letos koná 27. října, po němž následuje státní svátek, takže prodloužený víkend bude o něco prodlouženější.

Ale zpátky k dnešku. Ono i Velikonoční pondělí je o něco vypečenější než obvykle. Vždyť se nám sešel v kalendáři čas koledování a řádění s pomlázkami s prvním aprílem, což může napáchat pěknou neplechu.

Čemu teď dát přednost? Tradičním rituálům svátků jara, nebo uvolněnému beztrestnému žertování na cizí účet? To je dilema...

Ideální asi bude, když se povede vtipně skloubit dohromady obojí a užít si velikonočního žertování, popřípadě aprílového koledování. Což s sebou ovšem může přinášet i drobná nedorozumění, neboť si umím představit, jak skupinka mládenců s pomlázkami netrpělivě přešlapuje u dveří a dožaduje se vstupu, zatímco dívka za dveřmi oponuje, že jim na tenhle aprílový žert nenaletí.

Anebo, vzato z druhé strany, dotyčná po vyšlehání nabídne koledníkům štamprli něčeho ostřejšího – ovšem místo slivovice či jiného obvyklého vysoce procentního lihového nápoje jim popřeje třeba jen osmiprocentní bzenecký ocet. Taky fajn velikonoční aprílový vtip, co říkáte?

Ten svůj si už ale vymyslete sami a vězte, že je to jedinečná příležitost – příště se nám apríl s  Velikonočním pondělím sejde až v roce 2085.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Zelený čtvrtek

    Zelený čtvrtek, to je den, kdy jsem v dětství připravoval svojí babičce horké chvilky. Mohla si za to sama. Vždycky mě totiž začala poučovat, že zvony odlétají do Říma

  • Ivan Mls: Nefungující pranostiky

    Léta nám byl odkaz předků rádcem, někdy se na něj dalo docela spolehnout, ale v poslední době to vypadá, že se budou muset lidové pranostiky odebrat na smetiště dějin. 

  • Ivan Mls: Měsíc čtenářů

    Bývaly časy, kdy byl březen měsícem knihy. Pak čas trhnul oponou a stal se na jednu dekádu měsícem internetu. No a pak jsme dostali zase rozum a vrátili se ke kořenům.