Ivan Sergejevič Turgeněv: Lovcovy zápisky

20. listopad 2018

Dramatizovaná četba na pokračování ze slavného díla ruské klasické literatury. Uvádíme u příležitosti 200. výročí narození ruského spisovatele Ivana Sergejeviče Turgeněva (9. listopadu 1818). Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dílo ruského prozaika, jednoho z velkých klasiků světové literatury Ivana Sergejeviče Turgeněva (1818–1883), je rozsáhlé a mnohovrstevnaté – romány, novely, povídky a divadelní drama. Jeho první próza, sbírka črt Lovcovy zápisky (z roku 1852) reprezentuje romantizující větev realistické prózy 19. století, je to dílo, jímž si autor dobyl uznání a jímž se přiřazuje k největším humanistům ruské a světové literatury.

Logo

Děj črt je situován do malebné středoruské přírody v Orelské gubernii, jíž prochází na loveckých toulkách vypravěč s pomocníkem Jermolajem. Lov však tvoří pouze vnější rámec jednotlivých próz. Je zde obsažena řada portrétů statkářů a nevolníků, snaha dobrat se podstaty ruského národního charakteru. V lidových hrdinech je odhalován bohatý vnitřní život, čímž se poukazuje na anachronismus nevolnického systému. Vedle portrétů rolníků a provinční inteligence postihuje dílo i existenciální aspekt ruského venkovského života a jeho součástí je i romantická krajinomalba.

Pozoruhodná je v Lovcových zápiscích úloha vypravěče. Vševědoucí vypravěč je zde nahrazen vypravěčem-svědkem, který směřuje k „vševědoucnosti“ jinými cestami, a to zvláště rozšiřováním (někdy značně nepravděpodobným) sféry své působnosti. Dílo zachycuje stav ruského venkova před rolnickou reformou (1861) a eticky problematický systém nevolnictví.

Lovcovy zápisky vznikaly za autorova pobytu v cizině, odkud je spisovatel posílal do časopisu Sovremennik. Jsou typickým projevem autorova talentu a ukazují na to, jak těžce se mladý Turgeněv propracovával k románovému tvaru, který u něho vznikal složitě cyklizací a skládáním původně autonomních syžetových linií.

Překlad: Josef Pelíšek
Připravila a režii má: Olga Valentová

Účinkují: Miroslav Moravec, Jaroslav Moučka, Josef Větrovec, Jiří Pick, Růžena Merunková, Jiří Novotný, Vladimír Hlavatý, Jaromír Spal, Milan Neděla, Apolena Veldová, Miriam Kantorková, Jan Kotva, Vladimír Leraus, Viktor Preiss, Daniela Kolářová a další

Pořad byl natočen v roce 1978.

autor: tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.