Jablek bude méně než loni, ale jejich kvalita je dobrá

27. září 2019 12:06

Úroda jablek na jihu Čech je letos průměrná. Jihočeští ovocnáři sklidí tohoto ovoce o patnáct procent méně než loni. I přesto jsou s letošní úrodou spokojeni.

„Sklízíme všechny podzimní odrůdy, ty zimní nás zatím čekají. Celkově budeme sklízet v letošním roce přibližně 2600 tun, což je asi o deset až patnáct procent méně než v loňském roce, ale je to úroda dobrá i kvalita jablek je velice slušná,“ říká v sadu u Chelčic ředitel společnosti Zemcheba Jaroslav Muška.

Letos podle něj stromy měly dostatek vláhy a nepoškodily je kroupy. „Díky tomu jablka vypadají moc pěkně, jsou vybarvená, šťavnatá. Předpokládáme, že kolem 70 procent půjde na trh a zbylých 30 procent budeme zpracovávat na ovocné mošty a dřeně,“ dodává.

Čtěte také

Sladká a šťavnatá jablka jsou i v sadu předsedy Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petra Lébra. „Úroda je sice o něco menší, protože se projevil červnový propad po chladech zjara, nicméně jablka jsou bez nějakého většího poškození. Na letošní menší úrodě se rovněž podepsala loňská velká úroda, to znamená, že stromy trochu odpočívají,“ vysvětluje.

Některé odrůdy jsou ale poškozené zobáky ptáků. „Zřejmě to sucho způsobilo, že ptáci si hledali vodu, a když nebyla nikde k mání, tak načínali plody a tam si našli šťávu,“ myslí si Petr Lébr.

Jihočeští ovocnáři už očesali ze stromů třetinu jablek. Sklizeň potrvá do konce října.

Spustit audio

Související