Popeláři v Hůrách u Budějovic váží každou popelnici. Čím méně odpadu lidé vyhodí, tím méně zaplatí

25. duben 2024 11:12

Vytřídíš a ušetříš – s tímto motivačním heslem zavedly Hůry u Českých Budějovic nový systém komunálního odpadu. Každá popelnice je opatřena čipem a popeláři nádoby při svozu váží. Obyvatelé tak zaplatí jen za to, co sami vyprodukují. Opatření je zatím ve zkušebním režimu. Čísla za první letošní kvartál ale ukazují, že množství komunálního odpadu kleslo zhruba o třetinu.

„Inspirovalo mě město Říčany, kde takový systém funguje už asi tři roky. Každá popelnice má svůj čip a popeláři při svozu zváží, kolik je v ní odpadu,“ popisuje starosta Jiří Borovka zvolený za hnutí STAN.

Čip spojuje popelnici s konkrétním domem. „Už u nás nebude rozhodovat počet osob žijících v domě, ale množství vyprodukovaného odpadu. Vedla nás k tomu snaha o spravedlnost a také podněty od některých občanů, kteří se snaží třídit,“ říká starosta.

Popelnice s čipem v Hůrách

Obec věří, že nový systém motivuje obyvatele ke snížení množství komunálního odpadu. „Už z prvního kvartálu letošního roku je to znatelné – došlo k poklesu o 31 procent. V tunách jde o deset tun, měli jsme 33 tun a teď máme 23 tun, to je, myslím, podstatný rozdíl,“ doplňuje starosta.

Dosud obyvatelé Hůr u Českých Budějovic platili za svoz komunálního odpadu 900 korun ročně. V novém režimu by sazba měla činit zhruba dvě koruny a dvacet haléřů za jeden kilogram odpadu bez DPH.

Například obyvatelka Eva nový systém vítá. „Já myslím, že je to docela dobrý nápad. Hlavně lidé, kteří dosud moc netřídili, si na to třeba dají víc pozor, budou víc třídit a ne vyhazovat všechno dohromady,“ myslí si.

Naopak pan Emil je k novince skeptický. Předchozí způsob, kdy měli lidé před domem menší nádoby na odpad, byl podle něj efektivnější. „Ty popelnice byly praktické a vyvážely se stejně často jako velké,“ vysvětluje.

Nový systém svozu komunálního odpadu začne v Hůrách naplno platit od příštího roku.

Spustit audio

Související