V několika jihočeských městech mají být spalovny odpadů. Ekologové varují před dopadem na životní prostředí

27. září 2023

Pro jedny výhodný zdroj energie s menší emisní zátěží, pro druhé naopak stálé využívání fosilních paliv – jen s jinou nálepkou. Spalovny odpadů mají do deseti let vyrůst v Českých Budějovicích, Písku, Plané nad Lužnicí a nově i Českém Krumlově. Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

„Žijeme v prostředí, kde se odpad prostě produkuje. Pak také žijeme ve světě, kde potřebujeme nějakou energii, kde máme výrobny, továrny, všichni potřebujeme doma otočit vypínačem a svítit, běží nám ledničky, klimatizace a tak dále, takže hledáme, jakým způsobem využít energii,“ říká jihočeský hejtman, předseda Rady asociace krajů České republiky a mimo jiné také člen dozorčí rady Teplárny České Budějovice Martin Kuba z ODS.

Právě teplárna krajského města chce pod hlavičkou své dceřiné společnosti ZEVO Vráto vybudovat spalovnu odpadů. Podle hejtmana Martina Kuby je tento záměr na místě.

Dodává ale, že plánovaná kapacita 160 tisíc tun spáleného odpadu za rok je pro českobudějovickou aglomeraci možná až příliš vysoká. „Je třeba dobře se podívat na tu kapacitu. Já v téhle chvíli říkám, že si myslím, že se bude pohybovat někde mezi 100 a 160 tisíci tunami a vůbec nejsem zastáncem toho, že to musí být 160. Musí to být takové, aby to bylo ekonomicky únosné, ale ne tak, aby na tom někdo vydělal. Tohle bude majetek obyvatel města České Budějovice, to nebude žádného soukromého subjektu, a pro ně bude důležité, za kolik jim to vyrobí teplo,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Ekologové ale upozorňují, že energetické využití odpadů není cestou, jak do budoucna vyřešit odklon od spalování uhlí. Podle Jitky Strakové ze spolku Arnika je nejekologičtější takový odpad, který vůbec nevznikne.

„Pokud tedy už odpad vzniká, tak není v první řadě ekologickým zdrojem energie, ale především surovinou. A my dokážeme odpad vytěžit nejlépe tím, že ho materiálově zrecyklujeme. To je daleko efektivnější výtěžnost zisku energie z odpadu i v porovnání s jeho spálením,“ dodává.

Společnost Arnika také odmítá argument, že spalovny odpadů jsou běžnou součástí energetického hospodářství v západní Evropě. Jitka Straková uvádí, že spalovny v těchto zemích musí ve velkém odpad dovážet, aby kapacitu vůbec naplnily.

„Ten trend nejde směrem k výstavbě nových spaloven, ale naopak už se některé odstavují. My teď jako Česká republika chceme asi zopakovat tu negativní zkušenost, kterou před námi západoevropské země udělaly. Podle mě to není potřeba. Podle mě je třeba tuhle negativní zkušenost využít a tu fázi zkrátka přeskočit,“ myslí si.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný spalovnám si poslechněte online. Připravil redaktor Matěj Vodička, hosty jsou jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS a Jitka Straková, odbornice na toxické látky z ekologického spolku Arnika.

Spustit audio

Související