Jack Black: Nemáte šanci. Příběhy z amerického podsvětí

17. červen 2022

Strhující autobiografie tuláka a lupiče zaznamenává třicet let na cestě americkým podsvětím počátku 20. století. Z bestselleru, který ovlivnil celou generaci beatniků, čte Tomáš Drápela. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Tomáš Drápela
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Tomáš Míka
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 8. 6. 2022
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Když v roce 1926 vyšla v Americe knížka Nemáte šanci (You Can´t Win), stala se literární událostí. Napsal ji tulák, zloděj a kriminálník známý pod jménem Jack Black. Jeho skutečné jméno zůstává tajemstvím. Čtenáře uvádí do prostředí opiových doupat, hazardních heren, nevěstinců, levných penzionů a tuláckých džunglí, které dokonale poznal během třiceti let na cestě po Spojených státech a Kanadě.

Na cestě bez šance vyhrát

Kerouacovské „být na cestě“ v jeho případě znamenalo živit se krádežemi a přepadáváním lidí se zbraní v ruce. Za nejrůznější zločiny si pak patnáct let odseděl ve vězení. Tam přečetl kompletního Shakespeara, Bibli, ale také Dickense a další světové autory, dokonce i naučnou encyklopedii. Četba a nesporný literární talent daly vyrůst jeho jediné, ale o to úspěšnější knize. Střízlivý a neokázalý styl vyprávění v kombinaci s exotikou podsvětí okouzlil stovky čtenářů.

Jack Black v románu Nemáte šanci zaznamenal svůj věčný zápas s mocí, ale hlavně se sebou samým. Jako starý kriminálník se zamýšlí nad psychologickými motivy páchání trestné činnosti, odhaluje tehdejší soudní praxi, zabývá se i psychologií závislostí a s humorným nadhledem zkoumá taková témata, jako jsou bezstarostnost, motivace, pýcha, pohrdání nebo svědomí. Svou třicetiletou kariéru domovního lupiče se nakonec rozhodl ukončit a stal se spořádaným občanem. Napravil se, protože mu hrozil dlouhý trest odnětí svobody. Jediná naděje na propuštění byla podmíněna slibem, že už bude sekat dobrotu. Díky obdivuhodně pevné vůli se mu podařilo nelehký závazek dodržet. V poměrně pokročilém věku padesáti let pak zásadně změnil svůj život.

Připraven jít k řece

Velký úspěch autobiografické knihy Nemáte šanci ho povzbudil k dalšímu psaní. Jeho drama Nasolená Mary inscenované v Los Angeles se bohužel nedochovalo. Publikoval řadu článků, ve kterých bojoval za reformu amerického vězeňství a za zrušení trestu smrti.

Čtěte také

Peníze z psaní mu ale nestačily na holé živobytí. Odmítal také finanční podporu přátel a trpěl chudobou. Jack Black z tohoto světa zmizel za nevyjasněných okolností, ale má se za to, že odešel dobrovolně, když v jednašedesáti letech skočil do řeky Hudson s kamením v kapsách. Stvrdil tak svá slova, že když už je život příliš ponurý, měl by být člověk „připraven jít k řece“. 

Blackův román Nemáte šanci, o tom, jaké to je žít „na cestě“, zásadním způsobem ovlivnil celou generaci beatniků – mimo jiné Jacka Kerouaca nebo Williama S. Burroughse, který napsal k jednomu z vydání románu předmluvu: „Dozvěděl jsem se o rodině charakterních tuláků a zlodějů s etickým kodexem, který mi dával větší smysl než svévolná pokrytecká pravidla, jež přijímali jako samozřejmě ‚správná‘ moji vrstevníci.“

Spustit audio