Jack Black: Nemáte šanci. Příběhy z amerického podsvětí

25. červen 2023

Strhující autobiografie tuláka a lupiče zaznamenává třicet let na cestě americkým podsvětím počátku 20. století. Z bestselleru, který ovlivnil celou generaci beatniků, čte Tomáš Drápela. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Tomáš Drápela
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Tomáš Míka
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2022
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Když v roce 1926 vyšla v Americe knížka Nemáte šanci, stala se literárním bestsellerem. Napsal ji tulák, zloděj a kriminálník známý pod jménem Jack Black. Jeho skutečné jméno zůstává tajemstvím. Čtenáře uvádí do prostředí opiových doupat, hazardních heren, nevěstinců, levných penzionů a tuláckých džunglí, které dokonale poznal během třiceti let na cestě po Spojených státech a Kanadě.

Autentické vyprávění líčí autorův věčný zápas s mocí, ale hlavně se sebou samým. Patnáct let si odseděl za různé zločiny ve vězení. Kariéru domovního lupiče v pokročilém věku ukončil a stal se spořádaným občanem. Dožil v bídě a v jednašedesáti letech dobrovolně odešel ze světa skokem do řeky Hudson s kamením v kapsách. Tvrdil údajně, že když už je život příliš ponurý, měl by být člověk „připraven jít k řece“. 

Blackův autobiografický román o tom, jaké to je žít „na cestě“, zásadním způsobem ovlivnil celou generaci beatniků – Jacka Kerouaca, Williama Burroughse a mnohé další.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.