Jak digitálně dozrát v pokročilém věku? V pardubické Sféře vás to naučí

19. duben 2024

Počítače a chytré telefony patří k mladým lidem, říká se, že se už narodili s myší v ruce. Někteří senioři se ale s digitálním prostředím jen velmi těžko smiřují.

Podle lektorky digitální gramotnosti Kláry Karimaghai někteří dříve narození museli dokonce pozastavit podnikání, protože nedokázali komunikovat elektronickou cestou. Poslední kapkou bylo povinné zřízení datové schránky.

Vnoučata jako parťáci 

I když to v tomto směru mají lidé v pokročilejším věku složitější, je tu stále prostor pro učení. Například v pardubickém vzdělávacím centru Sféra, které sídlí v prostoru bývalých Automatických mlýnů, nabízejí seniorům vzdělávací kurzy s názvem Digitální dozrávání. Lektorkou je Klára Karimaghai, která vystudovala v Londýně tajné služby a mezinárodní bezpečnost.

„Jeden kurz už máme za sebou a měla jsem velkou radost z natěšených seniorů, kteří se toho u nás mnoho naučili, nejen základní práce s počítačem i chytrým telefonem. Vše jsme vyzkoušeli a nastavili a navíc jsme zkusili 3D tiskárnu, kde si naši studenti vytiskli žetony do nákupních košíků, vyzkoušeli virtuální realitu, a podobně. Nemusí už volat vnoučatům o radu, ale komunikace směrem k vnoučatům je o něčem jiném. Už jsou partnery,“ vysvětluje lektorka.

Součástí kurzu je počítačová gramotnost nezbytná při jednání s úřady, zřizování datové schránky, a podobně. Senioři se učí rozeznávat texty psané umělou inteligencí nebo podvodné emaily od tzv. šmejdů.

Další kurz Digitálního dozrávání ve Sféře Pardubice je naplánovaný od 30. dubna. Přihlásit se můžete na adrese sferapardubice.eu nebo zakoupit permanentky na recepci.

Budeme kvůli umělé inteligenci hloupnout? Více si poslechněte v záznamu tohoto pořadu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.