Policisté v Pardubickém kraji řeší několik závažných případů podvodů

12. srpen 2023 08:30

Internetoví podvodníci neodpočívají ani v létě. Policisté v Pardubickém kraji v uplynulých týdnech evidují hned několik případů, při kterých lidé přišli o miliony korun. Dvě závažná oznámení přijali policisté například na Pardubicku a Orlickoústecku. 

Jeden z nejhorších případů je ten, kdy 48letý muž z Pardubicka přišel o víc než milion korun, když chtěl investovat do kryptoměn. Neznámý pachatel ho za pomoci stažené aplikace pro vzdálený přístup k zařízení naváděl, jak má provádět finanční transakce, investované peníze nakonec skončily ve virtuální peněžence, odkud je pachatel odčerpal. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let nebo propadnutí majetku.

Čtěte také

Podobně závažný čin zaznamenali také policisté z Lanškrouna, kde přijali oznámení 50leté ženy z Orlickoústecka, která na internetu objevila reklamní inzerát na investování do české energetické společnosti. Vyplnila své kontaktní údaje, potom jí přišel email od neznámého pachatele, který ji přesvědčil, aby založila učet u jejich společnosti a aktivovala ho vložením dvou a půl tisíce korun. Následně zavolal makléř a také pomocí aplikace se vzdáleným přístupem ženu navedl, aby na účet vložila víc než 950 tisíc korun. Když je chtěla vyplatit zpět, žádné peníze jí nepřišly. I za to pachateli hrozí odnětí svobody až 5 let nebo peněžitý trest.

Podvod schovaný za problémy v bance

Na Svitavsku se nechala podvést pětapadesátiletá žena. Kontaktoval ji údajný pracovník z banky s tím, že evidují podezřelé platby z jejího účtu a že se jí ozve pracovník z její banky. Další muž potom zavolal a řekl, že její účet napadli hackeři, a proto musí peníze okamžitě převést na jiné bezpečnější konto.

Čtěte také

To poškozená udělala a převedla víc než 200 tisíc korun. Údajný bankéř jí pak ještě varoval, že neznámý hacker si chce přes její účet půjčit peníze a jediný způsob, jak tomu zabránit je, aby si ona vzala půjčku dřív a opět jí převedla na bezpečnější účet. A takto žena přišla o dalších 300 tisíc korun.

V obou případech poškozená telefonovala s česky hovořícími muži bez jakéhokoli přízvuku. Policisté na webu uveřejnili také fotku podezřelého, který vybral z bankomatu převedené peníze a žádají veřejnost o spolupráci při pátrání.

Policie znovu vyzývá lidi, aby nestahovali aplikace, které podvodníkům umožňují vzdálený přístup a nesdělovali údaje ke svému bankovnictví.

Spustit audio

Související