Jak dlouho rostou jelenům parohy? Co je to lýčí? O své znalosti se podělil zkušený myslivec

14. únor 2024

Jeleni shazují parohy na konci února, zato srncům už v této době rostou nové. Trvá to tři až čtyři měsíce. Když jsou parohy tzv. hotové, zvěř je vytlouká. Podle toho, o jaké větve je vytlouká, získávají parohy na barevnosti. A k čemu je tahle jejich nápadná ozdoba dobrá?

Zeptali jsme se předsedy Okresního mysliveckého sdružení Žďár nad Sázavou Jana Velíka.

Bez vápníku a fosforu paroh nevyroste

„Paroh vyrůstá na pučnicích, které jsou na lebeční kosti parohaté zvěře. Paroh je tedy produktem kosti. Na druhou stranu roh je produktem kůže a není nikdy shazován. Paroh jako produkt kosti je shazován každým rokem. A každým rokem obdivujeme to, co příroda umí. Je neuvěřitelné, že ten paroh může za dobrých podmínek narůst za tak krátkou dobu do obřích rozměrů,“ vysvětluje myslivec Jan Velík.

Předseda Okresního mysliveckého sdružení Žďár nad Sázavou Jan Velík

Parohatá zvěř k tomu potřebuje spoustu minerálů, nejdůležitějšími složkami jsou vápník a fosfor.

„Paroh, když roste, je měkký, chrupavčitý a je obepnutý lýčím, které vyživuje paroh. A když paroh dozraje, tak lýčí začne svědit a zvíře ho začne vytloukat. Parůžek je v době ronění plný krve a jakékoliv poranění může způsobit deformaci,“ upozorňuje myslivec Velík.

K vytloukání jsou nejlepší tenké větve

Doba, kdy parohatá zvěř shazuje parohy je různá, ale růst trvá vždy tři až čtyři měsíce. Srnci shazují parohy v listopadu a nové jsou hotové v březnu. Staří jeleni shazují na konci února, mladí až na přelomu března a dubna, daňci ještě o něco později.

Když je tvorba parohů u konce, parohatá zvěř se snaží lýčí odstranit. „Hledají větve a vyhledávají ty slabé a tenké. Když si zvíře vybere olši, paroh je zabarven do tmava, u borovice také. Ale když vytlouká srnec polní někde na bodláku, tak je to světlý paroh, bodlák ho nezabarví. Ale to lýčí musí zvíře z parohu dostat, protože ho svědí. Lýčí ale nikdy nenajdete pohozené někde v trávě. Je totiž plné živin a zvíře ho vždy sežere,“ říká myslivec Velík.

Proč neexistuje čtverák? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související