Jak jsou dobrovolníci důležití a jak se stát jedním z nich, připomněly Dny dobrovolnictví

13. duben 2022 11:18

Jak nabídnout svůj volný čas potřebným a stát se dobrovolníkem. To se dozvěděli lidé, kteří přišli do budovy rektorátu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Regionální dobrovolnické centrum pro Jihočeský kraj tam pořádalo Dny dobrovolnictví.

„Dobrovolníci se věnují dětem ze sociálně slabých rodin, sociálně vyloučených lokalit, lidem bez domova, seniorům,“ vyjmenovávala u svého stánku koordinátorka dobrovolníků Diecézní charity České Budějovice Barbora Fišerová Pegleyová.

Mezi zájemci o informace byla například paní Edita. „My pracujeme jako kariérové poradkyně a zjišťujeme si informace, které předáváme našim klientům. Zajímá nás, v jakých oblastech lze pracovat jako dobrovolník, jakým způsobem to jde využít v rozvoji dovedností, životopise, motivačním dopise,“ vysvětlila.

V budově rektorátu se prezentovalo zhruba deset dobrovolnických organizací. Mezi nimi i českokrumlovský ICOS. Jeho dobrovolníci navštěvují pacienty v nemocnici nebo podporují rodiny s dětmi. Zástupci organizace přišli prezentovat svojí službu a třeba i nalákat nové dobrovolníky.

Ocenili ale také další aspekt akce. „My se opravdu nijak často nescházíme na této krajské úrovni. Já jsem nadšená, protože jsme poznali kolegy, další organizace a můžeme sdílet zkušenosti,“ řekla koordinátorka dobrovolnického centra v Českém Krumlově Magdalena Zronková.

Čtěte také

Dobrovolníkem se nemusí stát jenom člověk sám. Svůj čas může věnovat i společně se psím přítelem, jak připomnělo výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík a jeho koordinátorka dobrovolníků Ludmila Cimlová. „Hodí se na to každý člověk, který má doma vhodného socializovaného pejska a chtěl by společně s ním chodit rozdávat radost,“ popsala.

Akce se zúčastnil i Jaroslav Prášek. Ten už se dobrovolníkem stal. „Začalo to jako praxe, rád jsem trávil čas s lidmi, rád jsem pomáhal, organizoval akce a líbila se mi i ta zpětná odezva,“ vyprávěl.

Hlavně v posledních letech stoupá význam dobrovolníků. Potvrdil to Zdeněk Krejsa, ředitel organizace KreBul, která je aktuálně regionálním dobrovolnickým centrem. „Obě dvě situace, covid i konflikt na Ukrajině, ukázaly, že bez občanské společnosti a dobrovolníků spousta věcí fungovat nemůže,“ zdůraznil.

Zájemci o to stát se dobrovolníkem můžou všechny potřebné informace najít také na webových stránkách Regionálního dobrovolnického centra pro Jihočeský kraj.

Spustit audio

Související