Jak nalákat zubaře do obcí? Problém je v dostupnosti komplexních služeb, říká šéfka Svazu měst a obcí

12. únor 2024

Najít si zubaře bývá – hlavně v některých regionech v Česku – téměř nemožný úkol. Vymýšlejí se různé kroky, jak situaci změnit. Senátoři nedávno dali dohromady návrh zákona, který by v Česku usnadnil působení stomatologů ze zemí mimo Evropskou unii. Obce se pak snaží zubaře nalákat tím, že ordinace dotují.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vydala mapu s 90 obvody v Česku, kde od ní dostanou noví zubaři půlmilionovou dotaci. Shodují se ta místa s těmi, kde je to nejvíc potřeba?

Čtěte také

Zubaři, kterých je nedostatek, jsou ti, kteří pracují takzvaně na pojišťovnu. Pak máme síť soukromých lékařů, ti pracují v různých turistických oblastech. Pro české klienty by bylo velmi obtížné financovat stomatologickou péči, protože je drahá.

Jinak VZP má dobře zmapované potřeby lékařů, jak stomatologů, tak ostatních lékařů, a snaží je těmito programy maximálně podporovat. I starostové se nesmírně snaží, aby nalákali lékaře do měst a obcí.

Co se s tím dá tedy dělat, aby stomatologové přicházeli?

Je jich všeobecně málo, i proto byl přijat zákon, který umožní rychlejší příjem lékařů i ze zahraničí, kteří vystudují, obzvláště na východ od nás, nemají takové jazykové bariéry a léčit u nás je pro ně velmi výhodné. V Jesenici máme třeba dva stomatology z Ukrajiny, a pacienti jsou s nimi spokojeni.

Další neméně důležité je, že mnohá města nebo i obce připraví i obecní byt pro lékaře nebo zubaře, jsou to i malé obce, kde je místo pro dítě ve školce. Problém je, že tito mladí lékaři, kteří mají děti, co chodí do základních škol, chtějí, aby měli i dostupnou základní školu a dostupné služby pro své děti. Je to komplexní problém dostupnosti veřejných služeb v regionech, dopravní obslužnosti, kulturního a sportovního vyžití. Také je potřeba, aby se republika rovnoměrně vyvíjela a aby některé regiony nezaostávaly, aby nám v regionech zůstávali občané i jejich lékaři, učitelé.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související