Jak porazit deltu? Zkrátíme intervaly mezi dávkami, slibuje hlavní hygienička

29. červen 2021

Jedna dávka očkování by proti novým mutacím koronaviru nemusela stačit. Epidemiologové proto nabádají, aby lidé získali plnohodnotnou ochranu co nejdříve. Navrhují zkrátit intervaly mezi dávkami i kombinování různých druhů vakcín.

Intervaly mezi dávkami se v minulosti prodlužovaly, aby co nejvíc lidí dostalo aspoň jednu dávku očkování. Ta by teď nemusela stačit. Z dat z Velké Británie totiž víme, že virová mutace delta – dříve označovaná jako indická – je o více než 60 procent nakažlivější než původní alfa mutace, tedy takzvaná britská.

Je otázka krátkého času, než se u nás varianta delta rozšíří.
Libor Grubhoffer

Každá z nově uplatněných variant má originální mutaci, která dané variantě zajišťuje selekční výhodu, tedy že se začne lépe šířit. Je to přirozené chování viru,“ vysvětluje profesor Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd.

Dosud je v Česku potvrzených asi 100 případů nakažených delta variantou koronaviru. Daniel Dražan z České vakcinologické proto navrhuje, aby intervaly mezi dávkami byly mnohem flexibilnější. „Argumentace pro prodlužování intervalu měla za cíl proočkovat co nejvíc lidí prvními dávkami, které v tu dobu poskytovaly vysoký stupeň ochrany. Dávek jsme navíc měli málo. Oba tyto argumenty nyní odpadly,“ vysvětluje.

Účinnost jedné dávky proti variantě delta je velmi nízká.
Daniel Dražan

Podle hlavní hygieničky dojde ke zkrácení intervalů mezi dávkami někdy na přelomu července a srpna.

Vakcíny proti deltě fungují

Dobrá zpráva je, že vakcíny proti variantě delta stále velmi dobře fungují. Podle dat Anglického úřadu veřejného zdraví má vakcína firmy Pfizer v případě delta mutace 96procentní účinnost proti závažnému průběhu onemocnění vyžadujícímu hospitalizaci, u vakcíny firmy AstraZeneca je to 92 procent. To jsou srovnatelná čísla s účinností proti variantě alfa.

Rozdíl je v účinnosti proti příznakovému onemocnění. Proti delta mutaci je vakcína Pfizer po dvou dávkách účinná z 88 procent, AstraZeneca ze 67 procent. Jsou to o něco nižší čísla než proti alfa variantě, mnohem zásadnější rozdíl je ale u prvních dávek, tam jsou vakcíny proti deltě účinné jen asi ze 30 procent.

Čtěte také

Jedna dávka vakcíny tedy nestačí. „Je čas si uvědomit, že jedna dávka nestačí. U této varianty se ještě zvyšuje význam druhé dávky,“ říká šéf skupiny MeSES Petr Smejkal.

Kombinace vakcín

Vakcinologové i proto navrhují kombinování různých druhů vakcín – tak aby umožnili co nejvíce lidem získat obě dvě dávky vakcíny. „Může se to týkat třeba lidí, kteří odmítnou druhou dávku vakcíny AstraZenecy, ať už ze zdravotních, nebo jiných důvodů,“ uvádí profesor Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je kombinování vakcín v tuto chvíli možné pouze ve velmi výjimečných případech, mezi které patří závažná reakce po první dávce. Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že Česko s rozhodnutím o kombinování vakcín vyčkává na doporučení Evropské lékové agentury.

Nespoléhejte na protilátky, vyzývá hygienička

Ministerstvo zdravotnictví také zrušilo 90denní lhůtu po prodělaní onemocnění covid 19, po kterou se nešlo registrovat k očkování. Náměstkyně pro zdravotní péči a vedoucí Klinické skupiny na ministerstvu zdravotnictví Martina Vašáková uvedla, že z odborného pohledu nic nebrání tomu, aby se lidé, kteří prodělali covid-19, mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by lidé neměli spoléhat na protilátky po prodělaném onemocnění.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související