Jak přežít léto bez kožních problémů, klíšťat, zažívacích potíží a traumat? Dozvíte se v Expedici!

8. červenec 2023

Letní měsíce nepřinášejí pouze radost z volna, dlouhých dnů a krásného počasí. Vše, co máme na létě rádi, může přinášet i značná rizika - dlouhý pobyt na slunci může uškodit kůži i oči a vyústit až v onkologické onemocnění. Léto pod stanem a v lese mohou znepříjemnit klíšťata, při cestování do vzdálených destinací si můžeme pořídit nechtěný suvenýr v podobě žloutenky a i náš zažívací trakt je v létě podroben zkoušce. Jak se vyhnout všem nástrahám a přežít léto bez úhony?

Co dělat, pokud se spálíme nebo zjistíme, že jsme alergičtí na slunce? Jak poznáme, že nás kouslo infikované klíště a jak rozeznat projevy žloutenky od virózy? A co dělat, aby si v létě odpočinula naše psychika?

Expedici povedou dermatologové MUDr. EVA Harapátová z Medicom Clinic a prof. MUDr. Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, parazitolog RNDr. Radek Šíma z Biologického centra Akademie věd, obezitoložka MUDr. Renata Zelenáková z Centra pohybové medicíny Pavla Koláře a neurovědec doc. RNDr. Petr Bob z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu 1.LF Univerzity Karlovy.



Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.