Jak se budou děti testovat? Školy mají k dispozici dva typy testů, někde využívají i neinvazivní PCR testy

Žáci prvního stupně se chystají na návrat do škol. Ten provází řada opatření – kromě rotační výuky jde také o pravidelné testování, a to dvakrát týdně. Jak vlastně antigenní testy pro školáky fungují?

Školy mají k dispozici dva druhy testů. Oba jsou z Číny – jeden od výrobce Lepu Medical (jde tedy o totožné testy, které používají třeba školáci v Rakousku), druhý od výrobce Singclean.

U obou testů platí, že školák si přiloženou vatovou tyčinkou setře sliznici v obou nosních dírkách. U testů od firmy Lepu pak tyčinku vloží do testovací karty, nakape na něj roztok, kartu zavře a počká 15 minut na výsledek. 

U firmy Singclean školák využije zkumavku. Do ní přidá roztok, vloží tyčinku, pořádně ji v roztoku vykoupe a pak ze zkumavky nakape pár kapek na přiloženou testovací kazetu. Opět počká 15 minut. U obou testů je pozitivní test označen dvěma čárkami.

Jak se bude testovat?

Čtěte také

Děti se budou testovat vždy v pondělí a ve čtvrtek. Zjednodušeně platí, že na Moravě budou školáci využívat testy Singclean a v Čechách ty od Lepu Medical. Testů od firmy Singclean nakoupil stát 5 milionů a dodává je firma Masanta. Testů od Lepu Medical nakoupil stát 3 miliony 600 tisíc kusů, z toho ale jeden milion dostala na testování státní správa. Tyto testy dodává společnost Tardigrad. 

Zatím není jasné, které testy budou školáci používat v květnu, zatím teprve čekáme na to, až tendr na dalších asi 5,5 milionu testů vypíše v příštích dnech Správa státních hmotných rezerv. Kvůli končícímu nouzovému stavu to musí udělat už podle zákona o veřejných zakázkách.

Prvňáci už se vrátili do školních lavic

Ve hře jsou i PCR testy

Několik škol si už v pilotním testování úspěšně vyzkoušelo také neinvazivní metodu PCR, kdy děti plivaly do zkumavek nebo kloktaly. Školy tak od pondělí budou moct využívat i neinvazivní PCR testy. Nebude třeba je využívat dvakrát týdně, postačí jednou, ale testování budou muset školy uhradit ze svého, protože tyto testy stát nesoutěžil. Na kontrolní PCR test bude muset i dítě, které bude mít pozitivní antigenní test.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.