Jak se pozná nemocná slinivka? Má něco společného se slinami? Na vše odpoví MUDr. Pavel Křenovský

27. listopad 2023

Vypadá jako šupinatá ryba, možná ještěr, ale je to lidský orgán, který máme uprostřed břicha. Slinivka břišní neboli pankeas produkuje trávicí šťávy a také několik životně důležitých hormonů, včetně inzulinu. Pokud onemocní, pocítíme to třeba právě cukrovkou. V posledních letech roste počet nádorů slinivky, k závažným onemocněním patří i slinivkový zánět. Slinivku neradno podceňovat, ovlivňuje chod našeho metabolismu a trávení.

Na onemocnění slinivky břišní se dnes zaměříme v naší radioporadně s MUDr. Pavlem Křenovským, primář chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem.

Také vidíte ve slinivce ještěra nebo rybu?
Toto přirovnání slyším poprvé, ale každopádně je docela trefné. Když při operaci občas slinivku vidíme, tak se její povrch tomu opravdu trochu podobá.

V případě chronického onemocnění slinivky se většinou příznaky objevují až s odstupem času, někdy i s odstupem měsíců či let.
MUDr. Pavel Křenovský, primář chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem

Každopádně nás umí potrápit. Na slinivce jsou vidět takové bublinky a lalůčky, k čemu slouží?
Primárně bych řekl, co slinivka, tedy pankreas, vlastně znamená. V překladu je to všehotvůrce. A v některých starších učebnicích chirurgie se píše, že pánbůh slinivku umístil za žaludek tak, aby na ni chirurg nesahal. A co se týče oněch laloků, když se na slinivku podíváme, skutečně to vypadá, že jsou to takové poskládané malé lalůčky.

Čtěte také

A součástí těch lalůčků jsou různé typy buněk, které produkují jak trávicí enzymy, tak hormony. A ovlivňují chod našeho metabolismu a jeho trávení.

Takže potřebujeme slinivku, neobešli bychom se bez ní?
Za určitých okolností, a to v případě, že doplňujeme jak trávicí enzymy, tak umělé hormony, zevně je přijímáme, tak se bez ní obejdeme. Protože samozřejmě pacient může dospět do stadia, kdy je zapotřebí slinivku odejmout celou.

Pak je samozřejmě nutné ony produkty, které produkuje, protože je to žláza s vnitřní a vnější sekrecí, suplementovat a doplňovat. Ale kvalita života bez slinivky je velice nízká.

Čtěte také

Proč vlastně onen název slinivka? Souvisí to nějak se slinami?
Se slintáním či slinami to vyloženě nesouvisí, ale samozřejmě produkuje některé podobné enzymy, jako se nachází například ve slinách nebo v žaludečním sekretu. Zřejmě ta podoba s některými enzymy na trávení, zejména bílkovin, a také produkuje šťávu, která je v denním objemu zhruba 1 až 1,5, litru, což se do jisté míry může rovnat objemu slin.

Poznáme, když naše slinivka není v pořádku?
Většinou zprvu nikoliv. Možná se tím blížíme zejména k zánětlivým onemocněním. V případě akutního vzplanutí je bolest poměrně značná a vlastně okamžik začátku bolestí je okamžikem začátku onemocnění slinivky. V případě chronického onemocnění slinivky se většinou příznaky objevují až s odstupem času, někdy i s odstupem měsíců či let.

Akutní zánět může být život ohrožující. U těžké pankreatitidy, v nejhorším případě s infekcí, se smrtnost blíží až téměř k 50 procentům.
MUDr. Pavel Křenovský, primář chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem

Protože první je většinou postižena ona vnitřní sekrece, což se projeví zejména na charakteru stolice a hubnutí. A bolest se postupně přidává. Ty změny už tam většinou jsou značně pokročilé v okamžiku prvních příznaků, kdy je pacient nucen vyhledat lékaře.

Čtěte také

Zmiňoval jste, že slinivka je za žaludkem. To znamená, že tu palčivou bolest ucítíme někde tam?
Bolest může být palčivá a tlaková s propagací do zad. Slinivka je umístěna zhruba v oblasti úrovně pupku nebo mírně nad ním a táhne se asi v délce 12 až 13 cm před páteří. A je umístěna přesně za žaludkem.

Je zánět slinivky život ohrožující?
Ano, akutní zánět může být. Pokud onen zánět budeme klasifikovat jako méně závažný, což se objevuje asi u čtyř pětin případů, tak tam je většinou smrtnost nízká, do jednoho procenta. Ovšem v případě těžkých zánětů, taková těžká pankreatitida, těžký akutní zánět s nekrózami, v nejhorším případě s infekcí, se smrtnost blíží až téměř k 50 procentům.

Pavel Křenovský a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Křenovským, primářem chirurgického oddělení Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem, ohledně onemocnění slinivky břišní, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související