Jak se zbavit škytavky? Naše babičky měly zaručené rady

6. únor 2024

Každý z nás čas od času bojuje s jistou nepříjemnou záležitosti - se škytavkou. Trápila už naše předky, kteří vždy měli po ruce „zaručené“ rady,  čím byla škytavka způsobená a co na ni zabírá. Můžeme o jejich funkčnosti pochybovat, ale faktem zůstává, že jsou roztomilým projevem lidové víry a fantazie.

Jako škytavku (lat. singultus) dnes lékaři označují náhlé, ve většině případů spontánní stahy bránice. Do plic se prudce nasává vzduch a při průchodu hrtanu nastává rychlé uzavření hrtanové příklopky. Mezi nejčastější příčiny patří rychle snězené jídlo, alkoholické nápoje, někdy ale třeba i hodně hlasitý smích. Jakkoliv je škytavka nepříjemná záležitost, většinou sama brzy odezní.

Škytáš? Někdo na tebe myslí!

V lidové víře našich předků býval původ škytavky přisuzován tomu, že na škytajícího člověka někdo myslí. Škytavka měla odeznít ve chvíli, kdy škytající zjistí, kdo danou osobou je.

Lidové povídání o škytavce

Ve sborníku Český lid na konci 19. století byl otištěn malý soubor „Lidového povídání o škytavce“, kde jsou mimo jiné zachyceny tyto rady kolující mezi lidmi:

„Kdo hltavě jí a při tom mluví, nahltá se větru a dostane škytavku. Někoho „popadne" škytavka z lítosti, někoho ze zlosti, někoho z hladu, někoho ze zimy a pod. Ať si vzpomene, z čeho ji dostal a snaží se toho zbaviti – škytavka ho pak pustí!“

„Tomu, kdo má škytavku, dá se píti voda ze sklenice. Zatím co pije, hodí se mu nůž do sklenice a škytavka přestane.“ (zápis z Kokořova u Nepomuku)

„Dobře je při škytavce namočiti do studené vody hadřík a přiložiti jej na důlek u srdce, aby ho škytavka neutrhla.“

Lidové rčení spojené se škytavkou:

Kdo má škytavku silnou, ať zatají dech a třikráte po sobě říká:

Šla škytavka přes moře,

potkala tam Řehoře,

Řehoř vyšel,

škytavka tam zůstala.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.