Jak se zbavit strachu a stresu z válečného konfliktu, radí psycholožka Lucie Kolaříková

25. únor 2022

Válečný konflikt je jedna z vrcholných věcí, která v lidech vzbuzuje strach a stres. „Musíme se naučit s těmito emocemi pracovat. Je dobré si uvědomit, že mozek se stará o naše přežití a zkoumá co je pro nás ohrožující,“ vysvětluje odbornice v Blízkých setkáních. „Zároveň se musíme na situaci dívat tak, že na ni nemáme přímý vliv,“ dodává. V audiozáznamu psycholožka taky odpovídá na otázku, co je sebeláska a jak pracovat s panickou atakou.

„Je velmi těžké se od situace úplně odpoutat, protože informace slyšíme a vidíme všude. Je to jedna z funkcí našeho mozku zkoumat riziko a vyhodnotit, co je pro nás ohrožující. Tím se mozek stará o naše přežití, a to je dobré si uvědomit,“ popisuje Lucie Kolaříková.

„Ale je třeba nenechat se zahltit a naučit se se strachem pracovat. Nesledujte pořád zprávy, nerozebírejte situaci dokola, to jen strach rozdmýchává, varuje psycholožka. „Vědomě se od toho odpojujte a na situaci se snažte dívat tak, že na ni nemáte přímý vliv.

Jak mluvit o válce s dětmi?

Jak mluvit o válce s dětmi? „Jako rodiče uděláme nejlépe, když s nimi budeme mluvit pravdivě. Ideálně v klidu. Snažte se formulovat jak to vnímáte vy a přidat informaci, že teď se to neděje u nás.“

„Určitě dětem zbytečně nenahánějte strach, že jsme možná v ohrožení. V každý okamžik mluvte pravdu. Buďte realističní a uklidněte je. Pro nás rodiče je to výzva,“ dodává psycholožka Lucie Kolaříková.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související