Jak si poradit s psychopatem? Dobrý psychopat dokáže obelstít i psychiatry, říká psycholog Jan Lašek

19. únor 2024

Radioporadna se dnes věnuje psychopatům. Jsou tady s námi trvale, kolik jich je a podle čeho je poznáme? Jak se k psychopatům chovat a jak reagovat na jejich činy? Naším hostem je vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie na Univerzitě Hradec Králové doc. PhDr. Jan Lašek, CSc.

Kdo je to psychopat? Dá se to jednoduše říct?
Ten termín se ve společnosti objevuje již řadu let. Hledala se, ale bohužel dosud nenašla, přesná diagnóza nebo přesný popis či definice. V zásadě hovoříme o tom, že jde o jedince, jehož osobnostní vadou trpí on sám, jeho okolí nebo oba tyto subjekty dohromady.

Psychopati nejsou schopni se zamyslet nad tím, že druhému mohou škodit, protože oni potřebují prosadit svoje. Jsou citově prázdní.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie UHK

A jsou to jedinci, kteří jsou schopni neuvěřitelných sociálních kouzel. Umí obrovsky působit na lidi, mají kouzlo osobnosti, umí se vetřít. Na druhé straně mají pocit grandiozity, narcismu, jsou velmi sebestřední. A mají potřebu neustálého vzrušení. Musí se neustále objevovat, hrát na hraně a často se dopouští i kriminálních činů.

Čtěte také

Je to určitý posun mimo normu. My obvykle uvažujeme o třech druzích norem. První je statistická, to je půvabná Gaussova křivka, kde je nejvíce průměru. Potom je norma lékařská, norma jako nepřítomnost choroby. A třetí je norma psychologická, tedy neustálé směřování k určitému životnímu optimu.

Aneb jak říká klasik psychiatr, úspěšní psychopati dělají byznys, neúspěšní politiku. Tak to je takové rozdělení.

Dá se zjednodušeně říct, že tito lidé nemají vůbec žádný strach?
Většinou ne. Většinou je to spojeno s tak obrovsky silnou emocí, že nejsou schopni empatie. Nejsou schopni se zamyslet nad tím, že druhému mohou škodit, protože oni potřebují prosadit svoje. Jsou citově prázdní, i když umí předstírat vřelost a zamilovanost obrovského typu. Nejsou schopni emočně produkovat, prožívají lásku pouze ve svém vlastním světě. Žijí smutný život, z našeho pohledu jsou to možná takoví duševní mrzáci.

I když umí předstírat vřelost a zamilovanost, nejsou schopni lásku emočně produkovat. Prožívají ji pouze ve svém vlastním světě.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie UHK

Kolik je mezi námi psychopatů? Jsou nějaké statistiky.
Bohužel, jelikož s tou diagnózou je to složitější. Já bych to statisticky dal mezi 3 až 5 procenty populace. Psychopati například vraždí naprosto bez toho, že by je potom trápilo svědomí. Ale třeba v tom strašně smutném případě na Filozofické fakultě bychom mohli jen těžko hovořit o psychopatovi, protože o tom člověku nevíme téměř nic.

Důležité je nepřipustit si psychopata k tělu, postavit se proti němu opravdu velmi ostře. Jednoznačně s tím, jsem tady také a nebojím se tě.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie UHK

Může to být člověk, který vyvolává strach a očividně nemá rád lidi. Jak postupovat při komunikaci s takovým člověkem?
Ano, je to člověk pohybující se mimo běžnou sociálně uznávanou normu, a to trvale. Rozčílit se, hulákat můžeme kdokoliv, aniž jsme takto zatíženi. Ale pokud s takovým člověkem chcete jednat a je to možné, tak je důležité si ho nejen nepřipustit k tělu, ale postavit se proti němu opravdu velmi ostře. Jednoznačně s tím, jsem tady také a nebojím se tě.

Dobrý psychopat ovšem dokáže často obelstít psychology i psychiatry. Určitě se jim to už několikrát povedlo, bohužel tomu musím věřit.

Jan Lašek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s doc. PhDr. Janem Laškem, CSc., vedoucím oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie UHK, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související