Psycholog Lašek: Každá maličkost, která nás během dne potěší, je moc fajn. Nemusíme jich mít milion

18. březen 2022

Vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie na Univerzitě Hradec Králové doc. PhDr. Jan Lašek, CSc. hovoří v naší radioporadně na téma: úzkost ze současného dění, práce s emocemi a jak o všem aktuálním dění hovořit s našimi dětmi.

Jan Lašek hostem u mikrofonu Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Máme si dát hned po ránu panáka, abychom se ze všeho nezbláznili?
Já si myslím, že ano. A nejlépe nalačno, říkám s nadsázkou. Ale věřím tomu, že první ranní informace je nejdůležitější. V okamžiku, kdy se podívám z okna, vidím jak tam dnes je, tak si řekněme, že bude krásné jaro. Kdybychom začínali den škaredě, tak ho budeme potom mít negativní celý.

Zkusme si v jakémkoliv okamžiku vypnout televizní zprávy a udělejme si na chvíli ticho. Mít ticho je totiž také nádherná věc.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., vedoucí oddělení psychologie na Katedře pedagogiky a psychologie UHK

Ranní informace je nejdůležitější, řekněme si, že bude krásný den. Vyhledávejme pozitivní okamžiky

Negativních zpráv je kolem nás mnoho, máme se tedy radovat z toho hezkého a ukládat si to do našich srdcí?

Čtěte také

Klidně si to pozitivní řekněte i verbálně a nahlas. To je dnes krásně, opravdu bude hezký den. Ono to znamená, že se u toho posloucháme. A tím pádem si to i mozek trochu lépe pamatuje. Každá maličkost, která člověka během dne potěší, je optimální, nemusíme jich mít milion.

Ale je fakt, že jsme byli poslední tři roky skutečně vystaveni hodně silnému tlaku. Až mi to někdy připomínalo starou myšlenku mediálního magnáta Ruperta Murdocha, který říkal: pes pokousal člověka, to není žádná zpráva. Až člověk pokouše psa, to budeme vysílat. Čili my jsme byli neustále bombardováni jen a jen negativními informacemi.

Čtěte také

A zcela soukromě mohu prohlásit, že když jsem kdykoliv pustil jakékoliv médium a stále slyšel jen nějaká strašidelná čísla, tak jsem skutečně z toho vesel nebyl. A teď se k tomu přidala ještě ta současná velmi nešťastná situace.

Nenaučili jsme se vypínat zprávy. Máme pocit, že když něco říkají televizi nebo v novinách, tak je to jasné, evidentní, to je pravda. A při té příležitosti to musíme až do konce dotáhnout. Čili zkusme si v jakémkoliv okamžiku vypnout zprávy a udělejme si na chvíli ticho. Mít ticho je také nádherná věc.

Tedy naučme se vnímat ticho kolem nás, možná na prahu jara vnímat i přírodu. Vyrazit si do přírody, kde načerpáme energii.
Určitě. Ale ono už stačí vyjít před dům, aby člověk změnil ono mikroklima bytu, ve kterém jsme byli zamčení i v rámci lockdownu a jiných veselic. Nemusíme nutně vyběhnout někam do lesa a zase zpátky, ale v každém případě si to udělejme po svém. Vyjděte na chvíli ven, zavelte si a poslechněte se.

Jan Lašek hostem u mikrofonu Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celou radioporadnu s psychologem Janem Laškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.