Jak správně pečovat o svůj mobil? Nenabíjejte ani nevybíjejte na 100 procent, radí expert Aleš Fajgl

16. leden 2024

Víte, jak se správně starat o své mobilní telefony, aby nám pokud možno co nejdéle vydržely? Do radioporadny jsme pozvali experta Aleše Fajgla z firmy Mobilmax. A do tohoto tématu zahrneme i péči baterie a nabíječky.

Když si pořídíme nový mobilní telefon, měli bychom ho asi obalit ochranným pouzdrem. Jsou třeba některé vyloženě nevhodné?
Určitě doporučuji minimálně ochranu formou pouzdra a tvrzeného sklíčka nebo fólie na displeji. Je to vždy lepší. Já říkám, můžete tím pouzdrem telefon sice takzvaně zešeredit, někdo má rád barevný telefon a pouzdrem ho zakryje. Ale neexistuje v podstatě pouzdro, které by bylo úplně nevhodné.

Aleš Fajgl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Spíše je nevhodné do onoho pouzdra cpát další věci, jako jsou třena nějaké průkazky případně papírky. Protože telefon se v zadní části chladí a takto se může přehřívat. Ale za mne opravdu doporučuji jakýkoliv obal. Někdo preferuje otvírací, někdo může preferovat jen zadní silikonovou část. To je vlastně takové základní rozdělení.

Potom se ještě dělají různé odolné kryty a rámečky z hliníku. Ale podle mne postačí základní obal, třeba silikonový, a zepředu fólie nebo sklo.

I do starších telefonů se dají nové baterie sehnat, tedy rozhodně bych přehřívání mobilu nenechával jen tak úplně být.
Aleš Fajgl, expert na mobilní telefony

Výrobci vám dnes nabídnou telefon a vychválí vám, jaké má perfektní vlastnosti a odolný displej, ale pak sami vidíme v prodejnách, že zákazník přijde s drahým telefonem za nějakých 20 nebo 30 tisíc, a než si stihne koupit ochrannou fólii, už má na displeji drobné oděrky.

Často také řešíme čištění mobilního telefonu. Jsou tam nějaká rizika, co na čištění použit?
Pokud použijete nějaký kosmetický ubrousek a klasický lihový čistič, nanesete ho na ubrousek v přiměřeném množství, tak mobilu nijak neuškodíte. Tedy určitě je to čištění dobré. Protože velice často k nám zákazníci chodí s tím, že jim telefon nenabíjí a nedrží jim kabel nabíječky v telefonu jako držel dříve.

Čtěte také

My si na konektor posvítíme a vidíme, že tam jsou prachové částice, může tam být i nějaká látka, pokud se nosí telefon v kapse. A vy to pak vše pomalu natlačuje dovnitř a tím konektorem krásně upěchujete. Až v jednu chvíli vám telefon třeba přestane nabíjet. Nebo tam konektor špatně drží.

Použijete fyzickou sílu, řeknete si, zkusím to tam natlačit, a můžete si konektor nenávratně poškodit. Tedy i to je prevence, občas se kouknout na konektor, jestli tam nemám nějaké nečistoty. Můžete si to vyčistit opatrně sami, ale já vždy říkám ševče, drž se svého kopyta. Pokud si na něco netroufám, raději mobil svěřím do péče odborníkům.

Další problém, mobil se při telefonování příliš zahřívá. Co s tím?
Zahřívání by mohlo vzniknout tím, že můžete mít poškozenou baterku. U starších telefonů se baterky ve stáří začnou nafukovat, začne se vzdouvat zadní kryt, který může i prasknout. V tu chvíli by bylo dobré zastavit se opravdu někde v obchodě nebo v servisu, kde by se na to odborník podíval a doporučil by pravděpodobně novou baterii.

Nedoporučuji především vybíjení mobilu do prázdna. Opravdu 20 procent je ideální stav baterie pro připojení telefonu na nabíječku.
Aleš Fajgl, expert na mobilní telefony

Pokud dochází k zahřívání spíše při nabíjení, tak to může způsobovat i vadná nabíječka. Často uživatelé telefonu vůbec nekontrolují konce nabíječky a gumovou izolaci. Ta se může porušit a potom při nabíjení způsobovat přehřívání a dokonce i nafouknutí baterie. Takže opět, zastavit se v servisu nebo v nějaké odborné prodejně a raději zkusit novou baterii.

I do starších telefonů se v dnešní době dají baterie sehnat, pokud se nejedná o nějaký opravdu archaický kousek. Tedy rozhodně bych to přehřívání nenechával jen tak úplně být.

Čtěte také

Další dotaz. Když si dám mobil do nabíječky, mohu z něj volat? Nebo raději ne?
Můžete volat i v momentě, že máte mobil na nabíječce, nemusíte se ničeho obávat. Telefon na nabíječce je plně použitelný. Spíše může manipulací docházet k poškozování konektoru nabíječky. Týká se to zvláště používání telefonu u malých dětí.

Pojďme zůstat u nabíjení a jak šetřit baterii. Máme mobil vždy nabíjet na 100 procent a nechávat jej úplně vybít? To jsou časté otázky.
U dnešních typů baterií se nedoporučuje vybití úplně do prázdna. Každý chytrý telefon bychom měli zhruba při 20 procentech baterie připojit na nabíječku. Pokud byste nechala vybít telefon úplně do nuly, snižujete tím kapacitu a životnost baterie. A na druhou stranu se nedoporučuje nabíjet telefon do 100 procent, byť skoro všichni to tak děláme.

Večer, než jdeme spát, připojíme telefon na nabíječku a ráno ho odpojíme. Není to úplně dobré, protože zhruba od 90 procent do 100 procent trvá nabíjení nejdelší dobu. A v tu chvíli se baterie nejvíce opotřebovává. Ale jak říkám, málokdo to uhlídá.

Hasiči radí vůbec telefon přes noc nenabíjet. Mobil by měl být nabíjen pouze v přítomnosti bdělé osoby a pod dohledem.
Aleš Fajgl, expert na mobilní telefony

Většina dnešních smartphonů ovšem nabízí funkci rychlého nabíjení. Než si ráno vypijete kávu, nasnídáte se, tak máte telefon nabitý do 80 procent za pár minut. Tedy byť to děláme skoro všichni, nedoporučuje se vybíjení ani nabíjení na 100 procent. Ale především vybíjení do prázdna, opravdu 20 procent je ideální stav pro připojení telefonu na nabíječku.

A co se týče onoho nočního nabíjení, není to nebezpečné, že nemáme mobil pod dohledem?
Hasiči radí vůbec telefon přes noc nenabíjet. Mobil by se měl nabíjet jen v přítomnosti osoby a pod dohledem.

Čtěte také

Mnoho uživatelů dělá i to, že s telefonem usíná a jen ho strčí ho pod polštář. Ovšem v tu chvíli právě dochází k nedostatečnému ochlazování mobilu. A teoreticky by to mohlo způsobit i nějakou škodu, takže z hlediska bezpečnosti se tohle také nedoporučuje.

Co doporučit, abychom prodloužili životnost jak mobilu, tak baterie? Počasí jistě má také vliv na baterii.
Samozřejmě. Pokud máte velké mrazy, doporučuje se nosit telefon spíše při těle. Pokud máte telefon například v kabelce nebo někde ve vnější kapse, tak dochází k velkému ochlazování a pokud telefon není v úplně dobré kondici, tak se může extrémně rychle vybít. Třeba při jednom hovoru.

V létě pak naopak někteří výrobci dokonce doporučují nosit telefony bez pouzdra. Telefon se ochlazuje tím, že jej zadní kryt chladí. I mně se třeba stalo, když jsem jel na kole a měl jsem telefon na slunci, tak mi mobil napsal chybovou hlášku, že došlo ke kritickému přehřátí a ukončily se všechny aplikace. Tedy nedoporučuji nechávat telefon na prudkém slunci, nedoporučují se vysoké teploty.

Aleš Fajgl a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou mobilní radioporadnu s expertem Alešem Fajglem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související