Jak úspěšně zvládnout přijímací zkoušky na střední školu. Zkuste si online test zdarma!

3. únor 2020

Státní přijímací zkoušky na střední školy jsou organizovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy skrze jeho agenturu CERMAT. Předpokladem každého uchazeče o studium na střední škole zakončené maturitní zkouškou je podstoupit didaktický test z českého jazyka a matematiky. Tato povinnost se týká všech uchazečů o čtyřleté, šestileté i osmileté studijní obory.

Michaela Poljaková ze společnosti SCIO v naší radioporadně na téma: Jak se úspěšně připravit na přijímací zkoušky.

Čtěte také

Kdo organizuje státní přijímací zkoušky a co je jejich obsahem? Mají přijímací zkoušky stejný průběh na všech školách? Jaké jsou letošní termíny? Jaké jsou časové limity, kolik času je na český jazyk a kolik na matematiku?

Jsou nějak zohledněni žáci se specifickým vzdělávacím programem? Je možné požádat o prodloužení časového limitu pro dyslektiky a dysgrafiky? Jaké typy úloh můžeme s určitostí čekat? Na co bývají zaměřené? Vyplatí se procvičit si úlohy z loňského roku? Opakují se úlohy?

Podle čeho ředitelé škol potom rozhodují o přijetí?

Ačkoliv je didaktický test v rámci Státních přijímacích zkoušek povinný, může se samotný průběh zkoušek na jednotlivých školách lišit.

Michaela Poljaková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitelé škol dle svého uvážení mohou dále doplnit kritéria přijímacího řízení, např. o pohovor, účast žáka na soutěžích či další testy. Didaktickému testu od společnosti CERMAT musí ředitel dát váhu v celkovém přijímacím řízení minimálně 60 procent, v případě sportovních gymnázií nejméně 40 procent.

SCIO - děláme vzdělávání jinak
Chceme měnit vzdělávání. Proto ostatně Scio v roce 1995 Ondřej Šteffl založil. Pokud přemýšlíme o novém projektu, řídíme se tím, že musí jít o kvalitní alternativu vycházející ze soudobých vědeckých poznatků. A to jak u tradičních věcí, jako jsou naše testy, tak u těch inovativních, třeba vzdělávacích hraček nebo ScioŠkol.

Druhá polovina přijímacího řízení může být plně v režii vámi vybrané školy. Informace o přesném průběhu přijímacího řízení je ředitel školy povinen zveřejnit do ledna. Hledejte je nejčastěji na webových stránkách vámi vybrané školy.

Jak to bude s termíny?

Testování proběhne v dubnu 2020 na všech studijních oborech zakončených maturitní zkouškou. Vlastní testování bude realizováno ve dvou řádných termínech. Oba termíny testů budou probíhat ve dvou různých dnech: jeden den pro uchazeče o přijetí na šestiletá a osmiletá gymnázia a jiný den pro uchazeče o čtyřletá studia.

První a druhý náhradní termín jsou společné a určené pro všechny obory vzdělávání.

Termíny testů státních přijímacích zkoušek 2020:

První řádný termín - čtyřleté obory 14. dubna 2020
První řádný termín - šestileté a osmileté obory 16. dubna 2020
Druhý řádný termín - čtyřleté obory 15. dubna 2020
Druhý řádný termín - šestileté a osmileté obory 17. dubna 2020
První náhradní termín - 13. května 2020
Druhý náhradní termín - 14. května 2020

Pro každé kolo byly připraveny jednotné testy z českého jazyka a literatury (ČJL) a matematiky (MA), a to v provedení pro čtyřleté, šestileté a osmileté studium. Testování probíhá metodou tužka - papír; žáci budou mít k dispozici zadání i záznamový arch v listinné podobě.

SCIO má pro vás online test zdarma

Příprava na přijímací zkoušky je náročná, a tak vám možná přijde vhod test z českého jazyka nebo matematiky, který si můžete zdarma vyplnit na našem webu. Vaše dítě si tak snadno udělá představu, jak na tom v jednotlivých předmětech je a co a jakou formou je dobré začít pilovat.

Blanka Malá a Michaela Poljaková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Online testy z českého jazyka a matematiky jsou přístupné ZDARMA
Vyplnění testu zabere maximálně 30 minut
Výsledek testu vám bude zaslán obratem na vámi uvedenou e-mailovou adresu
Díky výsledkům zjistíte, na čem je potřeba zapracovat a na co se zaměřit v přípravě

Celou radioporadnu s Michaelou Poljakovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související