Ve Škole snů chtějí děti stezku pro bosé nohy, farmu, kino na střeše, zmrzlinářství i tobogán

22. únor 2018 09:20

„Jaká by měla být škola, ve které byste se hodně naučily, a přitom byste do ní rády chodily?" Na tuto otázku odpovídaly děti ze základních a mateřských škol jičínského regionu. Odpovědí  jsou desítky výtvarných, audiovizuálních i literárních prací, které zaplnily galerii Valdštejnského paláce v Jičíně. Výstava nese název Škola mých snů a originalita některých nápadů nezná mezí.

„Od září loňského roku pracovaly na projektu děti z téměř dvaceti škol z Jičínska spolu se svými učiteli. Iniciátorem byl spolek Otevřené zahrady Jičínska. Žáci využili nejrůznější výtvarné techniky a formy jako možnosti vyjádření vlastních názorů na to, kam by měly naše školy směřovat. Výsledkem jsou originální prostorové modely, velkoformátové kresby, zvukové záznamy, videa nebo prezentace z celkem 20 základních a mateřských škol," přibližuje Jana Schlesingerová, mluvčí jičínského regionálního muzea.

A upozorňuje na vtipnou „Školu jako stroj času". Vymysleli ji žáci 4. B ze 4. ZŠ v Jičíně. Děti si ke svému modelu koláže připravily i písemného průvodce, kterého vložily do atlasu, stejně jako literární práce, do kterých zapsaly, jak si ideální školu v proudu času představují.

Vysněná škola z Lužan

Budova by podle nich měla být hodně velká, každá třída jinak barevná, ředitelnu by obýval Karel IV., jídelně šéfoval Jan Ámos Komenský, v bufetu by bylo možné dát si zdravá i nezdravá jídla, hodiny tělocviku by vedli mistři sportu Emil Zátopek, Jaromír Jágr nebo Markéta Sluková.

Na výtvorech je vidět, že si děti daly hodně záležet

Děti ze ZŠ v Sobotce by si přály školní stateček, který pro účely výstavy dostal keramickou podobu, stejně jako ideální pokrm ze školní jídelny, nebo velkou zahradu. Žáci a předškoláci ze Základní a Mateřské školy z Lužan zachumlaly svou školní budovu do vaty, aby tím zároveň vyjádřili její útulnost a bezpečí. K tomu by přidali minizoo, tobogán do bazénu, zvonění na přestávku, dvojlavice, školní rozhlas a morčata nebo medůzy v akváriu.

Jedno z hravých míst na výstavě Škola mých snů

Z mnoha modelů a školních kreseb je zřejmé, že se děti chtějí učit v zeleni, v přírodě, mít třeba na střeše letní kino, kde by se daly promítat i naučné filmy, ale i vyučovat.

Vstup na výstavu Škola mých snů je zdarma a inspirují se tam nejen ti, kteří vystavují, ale i ti, kteří se už nestačili nebo nemohli k tvorbě připojit. Prvňáčci ze 4. ZŠ v Jičíně si tam svůj model našli bez zaváhání. Provázela je třídní učitelka Marie Stříbrná.

Báječnou zahradu u školy v Kněžnici doplňuje Zdravá cestonožka, stezka pro bosé nohy. Dá se tam kráčet po semínkách, fazolích nebo kukuřičných zrnech, i po kůře stromů.

Ve svém živlu byli při prohlídce výstavy čtvrťáci ze 3. Základní školy v Jičíně na Novém Městě, které vidíte i v naší fotogalerii.

„Máme tady hokejové a fotbalové hřiště, letní kino na střeše, bazén s tobogánem. Chceme se učit v přírodě, protože tam je čerstvý vzduch, můžeme přímo poznávat rostliny nebo zvířata," mluví jeden přes druhého a učitelka Eva Dlouhá dodává, že školu mají krásnou, venkovních hřišť je hodně a nechybí jim ani učebna v přírodě. S úsměvem ale připouští, že by se bazén i s tobogánem přímo ze třídy určitě hodil.

Čtvrťáci ze 3. ZŠ v Jičíně na výstavě Škola mých snů

„Naši žáci příspěli na výstavu celou řadou nápadů a některé z nich se v budoucnu třeba i uplatní. Uvidíme," říká Eva Dlouhá a dívá se přitom na „Školu, která nikdy nestojí". Její součástí je safari, hrad, školní autobus a zmrzlinářství, ale také bohatě vybavená knihovna. Podle dětí by škola sídlila v hradu, se školním autobusem by vyjízděly dál poznávat a učit se na cestách.

A v knihovně by nesměl chybět Harry Potter, Deník malého poseroutky, Kája, super frája nebo Ztraceni v čase. Paní učitelka by tam pro sebe přivítala severské detektivky.

Exkurze do škol snů končí, čtvrťáci se vracejí do té své, skutečné, na Novém Městě v Jičíně. S galerií se loučí s příslibem: „Nashledanou ve Škole snů!"

Výzdoba karosérie Školy na kolečkách
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související