Vrchlabská „Otevřená zahrada“ se opět otevřela. I letos bude sloužit veřejnosti a klientům Diakonie

29. duben 2024 08:14

V centru Vrchlabí se po zimě opět otevřela komunitní terapeutická zahrada. Ta je podle pracovníků Diakonie skvělým prostředkem přírodní terapie pro každého, kdo si chce odpočinout. Současně také slouží jako aktivizační prostředek pro lidi se zdravotním nebo mentálním postižením.

„Krásný den všem! Vítáme vás v naší terapeutické zahradě. Já se jmenuji Daniela a je tu se mnou i kolegyně Radka.“ Daniela Rejzková ze Střediska Světlo Diakonie ve Vrchlabí přivítala návštěvníky.

Čtěte také

Sedíme po těch mrazivých dnech u rybníčku, když nádherně svítí slunce a vše se v komunitní otevřené zahradě zelená. Už je otevřeno. „Otevíráme i pro širší veřejnost. Takže terapeutickou zahradu budou navštěvovat nejen naši klienti Střediska Světlo, ale i obyvatelé Vrchlabí a blízkého okolí. Zahrada je otevřena každý den, až do října.

Ve vyvýšených záhonech se už teď sem tam něco zelená a kvete. Jsou tu také dvě lavičky. „Dalším prvkem naší terapeutické zahrady je vrbičkový altán. V druhé části zahrady je dětské hřiště, takže maminky využívají tento prostor k odpočinku a jejich potomci si tady hrají.

Pamatuji na doby, kdy ve Vrchlabí nebylo jediné dětské hřiště. Tedy tohle je úžasně záslužná věc. Za kterou stojí nejen Spolek Tamar.

Čtěte také

Je tu dnes i několik stanů, co všechno si tu můžeme projít? „Výrobu placek a magnetek, zaplétání vlasů, je tu také výborné občerstvení a káva, kterou připravují klienti Sociální rehabilitace Spirála.

„Je to pro ně skvělá terapie a dnešek si moc užívají. Jsou rádi, že se mohou setkat i s jinými lidmi, než se setkávají u nás ve středisku.

„Nabízíme výbornou kávu a spoustu domácích dobrot. Tady jsou například šneci s šípkovou marmeládou. Ty dělal velice šikovný Péťa. Tak Péťo, co bys doporučil? „Myslím si, že nejlepší jsou ti šneci, nebo tady máme ještě chleba s pomazánkou.

„Polévka je dýňová se zázvorem. Všechno je to vlastní výroba, usmívají se Jitka a Štěpánka ze Sociální rehabilitace Spirála ve Vrchlabí.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související