Jak zvládnout zkoušky. Chce to plán a mentalitu vítěze, radí školákům Kateřina Cajthamlová

16. květen 2021

Nejen během školní docházky na nás čekají nejrůznější zkoušky. Jak se na ně co nejlépe připravit a jak zvládnout neúspěch? Zeptali jsme se Kateřiny Cajthamlové.

Na zkoušky ve škole se asi nikdo moc netěší. Člověk si jimi ale musí projít. Většina učitelů si také přeje, aby jejich studenti měli dobré výsledky. Často tedy při zkouškách pomáhají. Podle doktorky Kateřiny Cajthamlové ale můžete narazit i na ty druhé. „Jsou potápěči, kteří nás koupou a mají radost, že se nám to nepovedlo,“ říká.

Jak se připravit na zkoušky?

Asi vás zklameme, ale musíme napsat, že bez učení to nepůjde. I tak ale existují dobré finty. „Člověk by měl střídat to těžké s tím lehkým a začít tím, že si udělá dobrý plán,“ radí Kateřina.

Nezapomínejte ale pro samé šprtání chodit ven. Jedna z věcí, která pomáhá paměti, je totiž procházka na čerstvém vzduchu.

Po dlouhém učení pomáhají i jiné činnosti. Sem tam bychom si měli přečíst něco jiného, než učebnici, vyluštit křížovku... Prostě zaměstnat mozek něčím jiným, aby si odpočinul.

Den před zkouškou odpočívejte

Do zkoušky zbývá poslední den a co teď? Kateřina připomněla radu své maminky. Den před zkouškou si představujte, že to dobře dopadne a odpočívejte.

Večer, až půjdete spát, si přejte, co byste chtěli dostat za otázky. Jestli to bude fungovat nezaručíme, ale Kateřině se to prý několikrát vyplatilo.

Mentalita vítěze

Když se budeme zkoušek bát a čekat to nejhorší, moc nám to nepomůže. Podle doktorky Cajthamlové je důležité mít mentalitu vítěze. Mentalita je cizí slovo pro nastavení naší mysli.

Ten, kdo má mentalitu vítěze ví, že důležité je zúčastnit se, protože každou zkouškou se něco naučíme. Po každé zkoušce jsme navíc zkušenější a odolnější. Je důležité dávat si reálné cíle a připomínat si staré přísloví, že žádný učený z nebe nespadl.

Jak zvládnout, když se nám zkouška nepovede, i když jsme se učili? I na to se Kateřiny zeptal Roman Víšek, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související