Jaké je Rusko pohledem z kuchyně? To prozradí kuchaři, nad jejichž pokrmy se tvořily dějiny největší země světa

12. březen 2024

Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na jeho bestseller Jak nakrmit diktátora. Tentokrát se ale autor vydává po stopách kuchařů z ruských kuchyní, dač a kantýn, díky nimž nahlédneme přímo pod pokličku zdejšího režimu.

Knihu Rusko pohledem z kuchyně vydalo v překladu Jaroslavy Jiskrové nakladatelství Dokořán v roce 2023. V tomto kulinářském cestopisu se dozvíme mnohé historiky dosud spíše opomíjené zajímavosti.

Čtěte také

Například z čeho se pekl chleba v obklíčeném Leningradu? Co se podávalo na poslední večeři Sovětského svazu, těsně před jeho rozpadem? Co jedli likvidátoři jaderné havárie v Černobylu? Na čem si pochutnávali první kosmonauti na oběžné dráze? A kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček Spiridon vařil pro Lenina a Stalina?

Netradičním způsobem tak nahlédneme na osud Ruska a Sovětského svazu od posledních záchvěvů carismu až po dnešek.

Nejen láska prochází žaludkem

„Jsem přesvědčen, že prostřednictvím kuchyně se dá velice spolehlivě odhalit mechanismus moci. Chutě lidí, kteří prošli peklem, se nemění, stejně jako se nemění politika Ruska; země, která svou moc buduje nožem, naběračkou, vidličkou a… hladem… Povídal jsem si s kuchaři z Kremlu, s kuchařkami z Černobylu, ale i s lidmi, kteří pamatují hladomor vyvolaný Stalinem. Zatímco píšu tato slova, probíhá krutá válka, kterou rozpoutalo Rusko vůči Ukrajině. Právě proto je kniha, kterou držíte v rukou, bohužel mimořádně aktuální,“ píše Witold Szabłowski v úvodu.

Čtěte také

Aby knihu mohl napsat, projel křížem krážem Rusko, Ukrajinu a další bývalé sovětské republiky. A díky tomu, že mluvil s kuchaři z Kremlu, vědci, kteří připravovali pokrmy pro první kosmonauty, ale i s lidmi, kteří pamatují hladomor vyvolaný Stalinem, podařilo se mu zmapovat historii Ruska a Sovětského svazu právě pohledem z kuchyně.

Autor často zpovídá skutečné hrdiny mezi kuchařkami a kuchaři. Jsou to lidé, kteří vařili vojákům v Afghánistánu nebo „záchranářům“ v Černobylu krátce po havárii jaderné elektrárny. Což byla práce, při níž šlo o život. Platí, že i sebevětší hrdinové a státníci potřebují najíst.

Všudypřítomní nenápadní kuchaři

Příprava jídla je jednou z nejpřirozenějších lidských činností i nutností a právě na pozadí běžných událostí autor prozrazuje drobné a vlastně obecně známé „běžnosti“ Ruska a Sovětského svazu: jak v ruské armádě vládla šikana, v Afghánistánu se kradlo a kšeftovalo se zbraněmi. A v zamořeném Černobylu, kde vybuchl jaderný reaktor, pochodoval dětský prvomájový průvod.

Kniha Rusko pohledem z kuchyně není kuchařka. Přestože spoustu jídel podle ní uvařit můžeme. Je spíš průvodcem po Rusku díky lidem, kteří mu vidí pod pokličku. Jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům? A jak ruské impérium po desetiletí krmí své obyvatele propagandou?

Poslechněte si pořad Ex libris, který připravila Tamara Kocourková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.