Jaké příběhy o nás vypráví naše data? A kdo je vidí? Big Brother Film Festival otevírá diskuzi

16. září 2021

Jaké svobody nám nabízejí a berou digitální technologie? Umíme si ještě představit život pouze v analogu? I těmto tématům se věnuje Big Brother Film Festival.

Big Brother Film Festival přináší do Prahy tři filmové diskuzní večery. První proběhne v kině BIO OKO ve čtvrtek 16. září, další dvě setkání se uskuteční 23. září v prostoru39 a 30. září v Pražském kreativním centru. Tématem prvního festivalového setkání je masový biometrický dohled. V BIO OKO proběhne česká premiéra dokumentu Big Brother: A World Under Surveillance (2019). Režisér Sylvain Louvet se v tomto snímku zabývá biometrickými systémy ve Francii a v Izraeli, pátrání ho zavede až k detenčním táborům pro Ujgury v Číně. Další dvě diskuzní setkání se zaměří na otázky moci technologických gigantů a práva na analog i na potřebu digitální hygieny.

Za akcí Big Brother Film Festival stojí platforma KINOLAB, která spojila své síly s organizací IuRe/Digitální svobody. V diskuzi Barbory Johansson, Hynka Trojánka a Lukáše Pilky, kterou provází Jitka Kostelníková, padnou i praktické tipy, jak pracovat s vlastní digitální stopou. Lukáš Pilka zmíní i datový experiment v podobě filmového projektu, Made to measure, který před pár dny v Linci představil mezinárodní Festival Ars Electronica 2021.

Spustit audio

Související