Jakuba Katalpa: Je hlína k snědku? Drsné i něžné ohledávání vztahů a vlastní existence

9. červenec 2022

Premiéru pronikavého debutu Jakuby Katalpy poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Dramaturgie: Petra Hynčíková
Pro rozhlas upravila: Kristýna Franková
Účinkuje: Jana Štvrtecká
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 3. 7. 2022

Nina kdysi malovala, ale od chvíle, kdy se vdala, už to nedokáže. Odchází z aseptického luxusu manželství za jinými muži i ženami. Toulá se ve skutečnosti i vzpomínkách na svou nonkonformní babičku, která pracovala jako lékařka v Africe. Vypravěčka ochutnává, očichává, dotýká se, poslouchá, pozoruje. Proti jejímu vědomě tělesnému zakoušení světa stojí životní styl manžela – velice zámožného muže, který „má místo srdce zlatou kapsli“.

Smyslovost Niny není nasměrována výhradně na příjemné a líbivé. Vyhledává všechny druhy smyslových počitků a vjemů. Lidská těla ji fascinují bez ohledu na to, jestli jsou obecně považována za atraktivní. Kategorie krásy a ošklivosti pro ni nemají větší význam. Celé její vyprávění je potvrzením hloubky lidské přirozenosti ve všech jejích projevech.

Čtěte také

Výsostné postavení mezi smysly přitom zaujímá chuť. Akt jedení je v knize úzce spojován s aktem vyprávění: „Tak ti to teď všechno vyprávím, můj milý, ležím přitom v posteli, jako ležely všechny velké vypravěčky, tou z Tisíce a jedné noci počínaje. Ty chystáš něco k jídlu, mluvím do tvých zad a nespouštím z nich oči, zaznamenávám každý tvůj pohyb; když se natahuješ pro pánev, krájíš slaninu a cibuli, rozbíjíš vejce a opatrně je pouštíš na rozpálený olej, až se naše maringotka zaplní vůní silnou jako modlitba. Pácháme činnosti zapsané v lidech od počátku, jíme a vyprávíme.“

Sugestivní vyprávění Jakuby Katalpy plné mimořádně působivých, syrových obrazů, vykresluje cestu hledání sebe sama. Proplétá minulost s přítomností. Vypravěčka drsně i něžně ohledává vztahy a vlastní existenci v nejintimnějších okamžicích.

Novelou Je hlína k snědku? vstoupila Jakuba Katalpa v roce 2006 razantně na českou literární scénu. Konzervativní část kritické obce sice její výrazný debut nepochopila a ostře odmítla. Originalita, mimořádná jazyková hravost a nezvyklé žánrové zařazení prvotiny ale autorce zaslouženě vyneslo nominaci na cenu Magnesia Litera. Nepřeslechnutelný hlas Jakuby Katalpy od těch dob v české literatuře zní dál. Román Němci získal Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Česká kniha a další nominaci na Magnesii Literu. Čtenářsky nejúspěšnějším se stal zatím poslední román autorky Zuzanin dech.

Spustit audio

Související