Jan Fingerland: Kam až vystoupá hvězda Kemi Badenochové

14. únor 2024

Mnozí Britové se shodují, že premiér Rishi Sunak vrátil funkci stabilitu a důstojnost, ale současně už se rozběhla debata, kdo ho nahradí. A jedno jméno se objevuje častěji než ta ostatní. Důvod je zřejmý.

Konzervativní strana už několik let vrávorá od nudné Theresy Mayové přes až příliš zábavného Borise Johnsona k zmatkující Liz Trussové, a tak navzdory Sunakově úsilí pravděpodobně míří k porážce v příštích volbách. Pokud k tomu dojde, nastane chvíle hledání nového vůdce.

Čtěte také

Zřetelné je to už teď – v průzkumu popularity členů vlády mezi příslušníky Konzervativní strany se premiér obvykle umisťuje na konci. Tím spíš vynikne fakt, že na prvních třech místech jsou tři ženy, a v popředí s velkým náskokem Kemi Badenochová, momentálně státní tajemnice pro podnikání a obchod.

Sama se o současné Sunakovo místo původně ucházela, ale poté, co byla během postupného hlasování vyřazena, nynějšího předsedu Konzervativní strany a premiéra podpořila. Prý ho podporuje i nadále.

Potíž je, že o nejvyšší exekutivní funkci rozhodovali poslanci, ale Badenochová už tehdy byla a nyní nepochybně je oblíbenkyní stranické základny.

Oba politici se narodili v roce 1980 v Británii a patří k mladší až střední generaci politiků Konzervativní strany, kteří jsou dětmi jejího systematického úsilí o vtažení členů všech etnických skupin do politiky. Sunakovi rodiče jsou přistěhovalci indického původu, wimbledonská rodačka Badenochová vyrůstala v Nigérii.

Přímočará, ironická, arogantní

Proč se nejčastěji mluví o Badenochové? Jedním z důvodů je její schopnost umístit se strategicky v politickém životě své strany.

Čtěte také

Konzervativci jsou značně rozštěpeni v ekonomických i kulturních otázkách, a právě ona se prezentuje jako někdo, kdo je schopen jednotlivé rodiny zastřešit. Pěstuje si pověst pragmatické a neideologické političky, která přihlíží k realitě.

Část konzervativců ji ale také kritizuje za její až přílišnou pružnost. Vyčítají jí například nesplnění slibu, že zcela odstraní všechny evropské regulace. To nejen dosud z větší části neučinila, ale ani se k tomu evidentně nechystá, protože v  zachování jejich větší části vidí výhody pro britské firmy.

Další kritici tvrdí, že se více soustředí na svou image a méně na reálnou práci ve svém vládním sektoru, třeba vyjednání nových obchodních smluv s USA a Kanadou. Komentátoři tvrdí, že není dobrá ve vytváření aliancí, je prý příliš přímočará a někdy ironická nebo arogantní.

Jan Fingerland

Kontinuita i budoucnost

Badenochová je velmi zdatná debatérka a má oproti jiným řadu komparativních výhod. Má vzdělání v oboru IT i práva. Jako teenagerka žijící v Británii bez rodičů si na živobytí vydělávala ve fastfoodu a zná život z různých stran.

A jako žena černé pleti se ráda zapojuje do debat v roli kritičky woke agendy nebo imigračních otázek, zatímco proti ní často stojí levicoví bílí oponenti z privilegovaných kruhů. Proto si ji oblíbila část britské veřejnosti, která nechce slyšet jen o vinách staré Británie.

Do Westminsteru se dostala jako poslankyně za obvod v Essexu, a to největším náskokem za téměř sto let. Svou kancelář má v domě z 16. století, asi záměrně. V jistém ohledu tak dokonale ztělesňuje minulost, kontinuitu i budoucnost Británie.

Čtěte také

Aby se ovšem stala šéfkou strany, musí nejdříve prohrát konzervativec Rishi Sunak ve volbách. A aby se stala premiérkou, musí pak ještě v dalších volbách prohrát vůdce Labouristické strany. Kemi Badenochová má čas, srší optimismem a ještě jí nebylo pětačtyřicet. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.