Jan Fingerland: Také Hizballáh staví tunely do Izraele. Možná lepší než Hamás

21. leden 2024

Izraelci byli v posledních měsících překvapeni tím, jak rozvinutý systém tunelů se palestinskému Hamásu podařilo postavit pod Gazou. Teď, když se podle některých názorů schyluje ke konfrontaci s Hizballáhem, vyvstává otázka, jestli na Izraelce nečeká podobné překvapení na hranicích s Libanonem.

Musí to být zvláštní pocit, vědět, že k hranicím vlastní země, nebo dokonce pod nimi, vedou tunely, kterými může nepřítel rychle a nepozorovaně dopravit tisíce bojovníků a zaplavit jimi příhraniční oblast. Izraelci o tunelech Hamásu věděli, ale teprve po začátku války zjistili, že rozsah tunelů pod Gazou značně podcenili. Je jich mnohem více, jsou lépe ukryté a některými je možné jezdit i v autech.

Čtěte také

Jenže teď se otevřeně mluví o narůstajícím nebezpečí, že se rozhoří válka i na opačné straně Izraele, tedy na severu, s libanonským Hizballáhem. A tedy se přesouvá pozornost k tomu, že i tato organizace dlouhodobě buduje vlastní tunely. Izraelci o nich vědí, před několika lety při krátké válce s Hizballáhem některé z nich systematicky zničili. Nepochybovali o tom, že část z nich nenašli, nebo od té doby vznikly nějaké nové.

Není tunel jako tunel

Těm v Gaze jsou podobné v tom, že využívají místní civilisty i přítomnost OSN jako štíty a že vznikly za cizí peníze, převážně z Íránu. Situace na severu je ovšem v mnoha ohledech jiná. Na jihu u Gazy je písčitá půda a rovný přehledný terén, bojuje se na dohled. Na severu na libanonsko-izraelských hranicích je profil zvlněný, bojuje se v údolích. A půda je kamenitá a skalnatá, ale přesto se i tam navzdory horším podmínkám Hizballáhu podařilo postavit vlastní podzemní komunikace.

Čtěte také

V roce 2021 zveřejnila izraelská nevládní organizace Alma zprávu o pokroku Hizballáhu v budování nových tunelů, kterou vypracoval generál ve výslužbě. Podle jeho tvrzení tunely propojují 36 lokalit v různých částech Libanonu.

Tento materiál nezískal dostatečnou pozornost i proto, že jej Alma vypracovala prý jen na základě otevřených informací, například fotografií na internetu nebo sledování zdánlivě civilních firem, jež ve skutečnosti pracovaly pro Hizballáh. Teď se o stavbách Hizballáhu mluví znovu a nebezpečí se bere vážněji.

Čtěte také

Jde o stavby několikerého druhu. Jednak velké tunely, které mohou pojmout i menší nákladní vozy a spojují jednotlivé oblasti, takže umožňují bojovníkům přesouvat se nepozorovaně na větší vzdálenosti. Ty jsou důležité i proto, že se jimi nepozorovaně mohou přesouvat nejen celé oddíly, ale také rakety Fateh 110, které váží tisíce kilogramů a doletí stovky kilometrů daleko.

Pak jsou to „taktické tunely“, které umožňují členům Hizballáhu bojovat z podzemí, například odpalovat rakety, podnikat výpady, odpočívat nebo získávat zásoby.

Čtěte také

Některé vedou do blízkosti izraelských hranic a pravděpodobně mají sloužit k masivnímu přeshraničnímu útoku, který by Izraelci v případě překvapení nemohli kompletně zadržet, podobně jako tomu bylo v říjnu u Gazy.

A do třetice jsou to výbušné tunely, které by Hizballáh odpaloval v případě bojů v jejich okolí.

Korejská spojka

Výzbroj a finance dodává Hizballáhu Írán, ale podzemní pevnost vznikala dlouho s technickou pomocí Severní Koreje, která má s potřebnými postupy dlouhodobé zkušenosti.

Čtěte také

Oproti Gaze je tu několik odlišností. Zatímco tunely Hamásu vedou především pod městy, Hizballáh je vystavěl hlavně v řidčeji obydlené krajině, obvykle mezi vesnicemi a městečky. Jeden z tunelů ovšem vede desítky kilometrů z Bejrútu směrem k izraelským hranicím – což je ironie, protože přeplněná libanonská metropole stále ještě nemá vlastní metro a vlastně ani řádnou veřejnou dopravu.

Izraelci před třemi lety rozmístili u libanonských hranic senzory, které mají podzemní aktivity monitorovat – jejich efektivita je ve světle podzimních událostí sporná. Izraelci ale v každém případě nemohou preventivně tyto tunely na libanonském území zničit, aniž by tím vyvolali otevřenou válku.

Jan Fingerland

Ta ovšem může vypuknout právě tím, že Hizballáh své tunely použije pro masivní útok, a to už bude pozdě. Mezi Hizballáhem a Izraelem doutná už měsíce konflikt nízké identity, který si vyžádal možná už stovky životů a na izraelské straně evakuaci asi osmdesáti tisíc lidí. Pokud nakonec válka nevypukne, hrozba pro izraelský sever zůstane.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio