Jan Fingerland: Válka Hizballáhu a Izraele ještě nezačala, ale je už v běhu

2. listopad 2023

Boje v Gaze jsou rozsáhlé a tragické. Okolních zemí a možná celého světa by se ovšem válka dotkla teprve, pokud by vypukl konflikt mezi Hizballáhem a Izraelem. On už vlastně začal, jen se o tom nemluví. 

Čtěte také

Přes hranici mezi Izraelem a Libanonem už celé týdny létají dělostřelecké granáty, tankové střely i jiná munice, což si vyžádalo už desítky lidských životů. Jde o to, že tento konflikt se odehrává v tlumené podobě, protože Hizballáh ani Izrael se nerozhodly zahájit střet s nasazením všech kapacit.

Libanonské hnutí Hizballáh může do zbraně povolat kolem 60 tisíc bojovníků, z velké části dobře vyzbrojených a kvalitně vycvičených. Hizballáh se v minulém desetiletí účastnil války v Sýrii a nasbíral obrovské zkušenosti s městským bojem.

Nebezpečí shora

A především má podle odhadů kolem 150 tisíc střel a raket, mnohé s doletem stovky kilometrů.

Čtěte také

Pro Izrael by raketový útok znamenal obrovský problém, protože jeho čtyřstupňová protivzdušná obrana je sice výkonná, ale i kdyby zachytila 90 procent střel, zbylých deset procent by znamenalo ohrožení letiště, velkých měst, elektráren nebo rozvodů.

Ovšem tyto střely zatím zůstávají v úkrytech. Současně to neznamená, že je na hranicích klid. Přeshraniční střelba oběma směry je nyní v podstatě každodenní záležitostí, Izraelci se také obávají pokusu ozbrojených skupin o průnik na své území, část izraelských rezervistů je dislokována právě na severu.

Hizballáh se zatím snaží vystihnout jemnou rovnováhu mezi úplným klidem zbraní, který by vedl k obvinění této organizace, že se neúčastní protiizraelského boje, a plným nasazením, jež by zase nevyhnutelně u Izraelců vyvolalo potřebu raketové zásoby Hizballáhu co nejrychleji zničit. Hizballáh tedy kalkuluje svá rizika a přínosy.

Čtěte také

Hizballáh má v Libanonu takovou moc, že mu žádná síla nezabrání vstoupit do války, jenže také to znamená, že by do konfliktu s Izraelem zatáhl celou zemi. Pro Libanon, vrávorající na okraji ekonomického zhroucení, by to znamenalo katastrofu. A to by se mohlo obrátit proti Hizballáhu, který už tak ztratil pověst ochránce země, a místo toho získal pověst síly, která chrání zkorumpované politiky.

Hizballáh je navíc mnohem těsněji spjat s Íránem a jeho zájmy než palestinský Hamás. Íránci Hizballách vytvořili, financují ho a vyzbrojují, a tedy to budou oni, kdo rozhodne o nasazení gigantického arzenálu proti Izraeli. Zatím tak neučinili a je možné, že ani neučiní.

Buď – anebo

I v Teheránu vědí, že vyvolat tuto válku by znamenalo nést alespoň část rizika a nákladů. Proti by například byla Čína, která má na íránskou vládu rostoucí vliv.

Čtěte také

Obrovský protitlak vyvíjejí Američané, kteří nechtějí být zataženi do regionální války. Ale především Íránci zvažují, zda se jim vyplatí nechat nyní Hizballáh bojovat a přijít tím o část arzenálu.

Zbraně mají totiž vždy dvojí užití – buď se použijí, anebo nepoužijí a mohou sloužit jako hrozba. Pro Írán je možná výhodnější nechat si Hizballáh jako sílu, která pro něj ovládá Libanon a současně slouží jako odstrašující síla pro případ, že by kdokoli ze západu chtěl napadnout íránská jaderná zařízení.

Izraelci však hrozbu Hizballáhu berou velmi vážně. Už 125 tisíc Izraelců muselo dočasně opustit své domovy na severu země, protože by byli terčem nejhustší palby.

Jan Fingerland

Jenže válka Íránu proti Izraeli vlastně už běží. Jeho nástrojem je nejen Hamás a ještě více Hizballáh, ale i jemenští Húthíové, kteří už vícekrát vypálili rakety směrem k Izraeli. Směrem k izraelským hranicím se také už vypravily proíránské jednotky působící v Sýrii, nasazeni by mohli být i příslušníci iráckých šíitských oddílů, jak tomu bylo i v syrské občanské válce. Izrael, Hizballáh ani Írán se zatím nerozhodli střet zintenzivnit. Kde je ale hodně zbraní, zmatek a velké napětí, tam se může ozbrojený konflikt rozhořet i samovolně, jako požár na savaně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio