Jan Jůn: Zmatený pokus o uvolnění britského stavu nouze

12. květen 2020

Zmatek nad zmatek, zcela po shakespearovsku, nastal v pondělí ráno v Británii a trval po většinu dne.

Bohužel v důsledku nekonkrétních a rozporuplných instrukcí premiéra Johnsona v jeho nedělním večerním projevu k veřejnosti, oznamujícím předčasné uvolnění stavu nouze kvůli ekonomice.

Čtěte také

Johnson kontroverzně vyzval k návratu do práce všechny, kteří nemohou pracovat z domu, a ohlásil nejen povolení procházet se v parcích, sedávat tam a hrát se spolubydlícími hry, ale také pokuty za přestupky – od stovky liber do citelných tří tisícovek.

Oznámil také otevření zahradnictví a přislíbil další dvoufázové uvolnění: počátek otevírání škol od 1. června a dalších obchodů a služeb po 4. červenci, pokud bude koronavirus dál ustupovat. Nejasná byla ovšem zmínka o 14denní karanténě pro přilétající až od června, později „vysvětlená“ jako platící i pro přístavy, ale netýkající se Francouzů a Irů. Podle turistického průmyslu prostě nesmysl.

Zmatky způsobila hlavně premiérova výzva k návratu do práce, ale co nejméně veřejnou dopravou a za dodržování doporučených dvoumetrových odstupů. To je nemožné, a tak už první nedělní reakce byly velmi kritické až sarkastické a vyrojilo se mnoho vtipů.

Vláda uvolnění uspěchala

Ozvali se ale i zemští premiéři Walesu Mark Drakeford a Skotska Nicola Sturgeonová s tím, že nebyli konzultováni a nehodlají nahradit dosavadní výzvu o nutnosti setrvání doma nejasným „zůstaňte ve střehu“ a začít uvolňování. S kritikou se přidali představitelé opozice, jejichž vůdce sir Keir Starmer nazval plán „nejasným a nezodpovědným“.

Čtěte také

Premiéra kritizovali kvůli nebezpečí nákazy pracovníků i vůdci podnikatelů, odborů a zástupci zdravotníků a vládou prý „odepsaných“ domovů důchodců. Hlavně kvůli nejasnostem, které Johnson sliboval vysvětlit až v pondělí odpoledne.

Předseda Britské zdravotnické asociace Chaand Nagpaul prohlásil například ve vysílání BBC, že nechápe uspěchané uvolňování a změnu výzvy obyvatelstvu, když nákaza pokračuje. Dodal, že v sobotu umíralo více lidí než v březnu a denně oficiálně přibývají čtyři tisíce nakažených, což je zlomek skutečného počtu při velmi omezeném testování, nemluvě o nemožnosti udržování odstupů.

Nagpaulova slova se potvrdila v pondělí ráno a média hlásila zmatky v autobusech, u turniketů a v nacpaných vagonech metra – a to vše bez roušek, o kterých premiér v projevu mlčel. Mezitím londýnský primátor Sadiq Khan rozzlobeně vyzval občany k jejich nošení v dopravních prostředcích a vláda se v padesátistránkovém „vysvětlujícím“ dokumentu v pondělí odpoledne k výzvě konečně přidala.

Jan Jůn

Premiéra pak ještě nelítostně zkritizovala opozice ve sněmovně a připomněla odlišné tvrzení ministra zahraničí Dominica Raaba, že opatření budou platit až od středy. Johnson musel ještě večer v pravidelném brífinku čelit ostrým otázkám veřejnosti i novinářů, ale úterní ohlášení snížení sociální pomoci už přenechal ministru financí Rishi Sunakovi.

Vláda tedy – zřejmě kvůli záchraně hospodářství i pokroku v Evropě – uvolnění uspěchala. Škoda, pandemie trvá a důvěra veřejnosti je prchavý pojem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio