Jan Masaryk: Neměl maturitu, přesto uspěl jako ministr. Měl dar mluvit o vážných tématech srozumitelně

12. říjen 2023

Narodil se 14. září 1886 v Praze a vyrůstal v rodině univerzitního profesora a poslance Říšské rady Tomáše Garrigua Masaryka. Škola mu moc nešla, po matce navíc zdědil sklon k depresím, které ho pak trápily celý život.

K maturitě se nedostavil a místo toho odjel na zkušenou do USA, odkud pocházela jeho matka. V Americe se zdokonalil v angličtině, ve které později dokázal napodobovat i různé lokální přízvuky.

Po vzniku Československa se stal jeho otec prvním prezidentem a Jan Masaryk zamířil do diplomacie. V letech 1925 až 1938 byl vyslancem mladé republiky v Londýně. Druhou světovou válku prožil v USA a ve Velké Británii, kde se stal ministrem zahraničí exilové vlády. Proslul tehdy svými projevy na vlnách BBC. Měl dar mluvit o vážných tématech srozumitelně, s nadhledem i humorem, čímž si získal velkou popularitu.

Po obnově Československa se stal opět ministrem zahraničí, ale zejména od sovětských politiků dostával tvrdé políčky. Po komunistickém puči v únoru 1948 zůstal členem vlády, ovšem pouze do 10. března. Toho dne ráno byl nalezen mrtvý pod okny svého bytu v Černínském paláci. Okolnosti smrti Jana Masaryka zůstávají dodnes nevysvětleny.

autor: Jan Herget
Spustit audio