Jan Nedvěd: Tulácký ráno

2. červenec 2023

Není snad u nás člověka, který by neznal aspoň jednu jeho píseň. Jmenuje se Jan Nedvěd. Má příjemný, utišující, jemný, měkký a sametový hlas a jeho písně teprve s ním tvoří vyváženou a uzavřenou jednotu melodie, textu a hlasu. 

Jan Nedvěd je v hudbě samouk. Vyučil se elektrikářem, pak dálkově vystudoval gymnázium a do roku 1982 byl zaměstnán u národního podniku Spoje. Od mládí hrál na kytaru a jeho hudební vkus formoval tramping, zvláště v okolí Luk pod Medníkem, vyhlášeného letoviska na pravém břehu řeky Sázavy, 3 km od Jílového u Prahy. Dodnes se zde udržuje trampská tradice. Známá je především osada Toronto, jedna z nejstarších na dolejším toku Sázavy, a právě ona dala název skupině, kterou Jan Nedvěd založil společně s bratrem Františkem.

Toronto záhy přejmenovali na Brontosaury a Jan Nedvěd začal mít se svými písněmi úspěch. Podvod, Stánky, Na kameni kámen, Růže z papíru, Cos mi chtěl, Ptáčata nebo Kamínky, to jsou jen některé z mnoha písní Jana Nedvěda, který pokladnici české trampské hudby obohatil o desítky písní. Navázal jimi na své slavné předchůdce, takové jako Jarka Mottl, Jenda Korda, Eduard Ingriš nebo Eda Fořt. Jeho písně opěvují přírodu, kamarádství a dobré lidské vztahy a děti si je zpívají ve škole.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.