Jarní výluky na železnicích Libereckého kraje: Kdy, kde a na jak dlouho

22. březen 2022 10:44

Dopravu na železnici v Libereckém kraji omezí několik výluk. Kde s nimi musí cestující počítat, zjistila redaktorka Jana Švecová.

S omezením na železnici musí čtvrtý březnový týden počítat cestující v Libereckém kraji. Hned na několika tratích totiž začaly výluky.

Čtěte také

V úterý 22. března začala například výluka na trati z Liberce do Jindřichovic pod Smrkem přes Frýdlant a Černousy. Netrvá po celý den, do náhradních autobusů musí lidé přestupovat v čase mezi 7:30 a 13:30. Výluka potrvá do čtvrtka 24. března; během pátku 25. března se dotkne také úseku mezi Černousy a Višňovou, v tomto úseku vlaky nebudou jezdit od 7:50 do 13 hodin.

Další komplikace jsou na tratích z Jablonce nad Nisou a také na Českolipsku. Až do pátku 25. března musí lidé počítat s přestupem na autobusy ve směru z Jablonce nad Nisou do Smržovky, a to vždy v časech mezi 7:45 do 14 hodin. Od pondělka 28. března až do 1. dubna se bude přestupovat na trase ze Smržovky do Josefova Dolu. Tam potrvá výluka také hlavně dopoledne, konkrétně od 7:40 do 13:30.

22. března sice končí výluka v úseku z Liberce do Jablonného v Podještědí a Mimoně, od 23. března budou ale na náhradní autobusy muset přestupovat cestující mířící do Mimoně přes Brniště a Pertoltice pod Ralskem.

Hlavním důvodem výluk na železnici jsou práce na údržbě zeleně kolem tratí, kterou musí dělníci prořezávat, aby strojvedoucím zajistili dobrý výhled. Kvůli bezpečnosti ale není možné, aby v těchto časech jezdily běžně vlaky. Lidé musí využít náhradní přepravu včetně náhradních zastávek. A například cyklisté musí počítat s tím, že se do autobusu nemusí dostat s koly.

„Vlaky nahradíme po dobu výluk autobusy, a ty zastaví před nádražními budovami, nebo na určených autobusových zastávkách. Prosíme, pamatujte na to, že v náhradních autobusech má přednost dětský kočárek před kolem a místa je v autobusech daleko méně než ve vlaku,“ uvedl mluvčí společnosti Arriva Jan Holub.

Přestupování na náhradní autobusovou dopravu se nevyhnou ani cestující z Liberce do Pardubic, a to v úseku z Hradce Králové do Pardubic a opačně. Výluka tam začne ve čtvrtek 24. března a potrvá až do konce června. S dlouhodobou výlukou musí i nadále počítat také cestující na trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou, potrvá do 22. dubna.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související