Jaro a podzim mizí, už je jasné, že přicházíme o přechodová roční období, uvádí meteoroložka

21. březen 2024

Zatímco astronomické jaro začíná jarní rovnodenností, tedy letos 20. března, meteorologické jaro je od 1. března. A to skutečné, v přírodě, mnohdy nastoupí ještě dřív. Pozná se tedy jaro podle nějakého typického znaku? Mají odborníci pro jaro svá kritéria? Ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice na to odpověděla Renata Uhlíková z předpovědního oddělení Českého hydrometeorologického ústavu.

„My meteorologové terminologii pro jaro stanovenou nemáme, abychom řekli, že tato teplota už je jarní, jako když třeba v létě hlásíme tropické noci. Řekla bych, že vnímání jara je hodně subjektivní. Samozřejmě, máme nějaké fenologické fáze rostlin, sledujeme i kvetení, ale jinak hodně záleží na pocitu,“ komentuje Renata Uhlíková.

Meteoroložka Renata Uhlíková

„Nedávno jsem říkala kolegovi: Nebýt únor, tak ohlásím příchod jara,“ přiznává mladá meteoroložka, „už několikátý den po sobě k nám proudil teplý vzduch od jihozápadu, což není pro únor typické. A kolega říkal: To máš správný pocit, mně to taky tak připadá. Ale jinak jsme se shodli, že na opravdové jaro je brzo.“

Jarní období tedy není spojeno s nějakými vyloženě typickými meteorologickými jevy, respektive typické je to, že se v něm vyskytují úplně všechny. „Můžeme se setkat se sněžením, deštěm, mrazíky i bouřkami. Vše se navíc může vystřídat velice rychle. Atmosféra se začíná přestavovat, vzduchové hmoty, jedna teplejší a druhá chladnější, se mezi sebou přetahují, kvůli tomu je aprílové počasí velmi proměnlivé,“ popisuje Renata Uhlíková.

Čtěte také

Zároven podle ní nelze předvídat, jaká budou jara v budoucnu, jestli budou teplejší, jako je například jaro letošní. „I když superpočítač dává data a nějaké předpoklady, pořád je to jenom prognóza. Ale co už teď můžeme říct a potvrdit, je, že přechodová období jako jaro a podzim se velmi rychle ztenčují,“ uvádí.

Renata Uhlíková připomíná roky, kdy jsme prožili jaro během jednoho týdne a skočili rovnýma nohama přímo do léta. „Nebo bylo léto, pak přišla nějaká studená fronta a po ní začala zima. Takže rychle přecházíme do extrémnějších teplot, a to už v době, kdy ještě nejsme na přechod připraveni. Ani my, ani příroda,“ konstatuje meteoroložka.

Přechodová období nám tedy možná brzy začnou scházet. „A je to velká škoda, protože co si budeme povídat, jaro je strašně krásné," uzavírá Renata Uhlíková, jejíž hlas patří k vysílání Českého rozhlasu České Budějovice, konkrétně pravidelné předpovědi počasí.

Celý rozhovor s meteoroložkou Renatou Uhlíkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související