Jaroslav Kolčava dokončil další film o četnících. Na premiéře budou i herci v dobových kostýmech

3. květen 2024

Jaroslav Kolčava od mládí točí amatérské filmy. Svůj zatím poslední film Četníci za protektorátu natočil ve spolupráci s desítkami nadšenců vojenské historie. Navázal tak na filmy Četníci a Četníci v roce 1938. Na premiéře filmu, která bude v pátek 3. 5. 2024 v Kulturním domě v Milovicích, se můžete setkat nejen s tvůrci, ale také s herci v dobových kostýmech.

Jaroslav Kolčava pochází z Brna, ale od roku 2012 žije v Milovicích. Původní profesí je ekonom, avšak životem jde s kamerou v ruce. Prezident české pobočky Mezinárodní unie amatérských filmařů UNICA (President of the Czech UNICA Comittee) se filmu věnuje už přes padesát let. Reportáže, dokumentární i hrané filmy natáčí na nejrůznějších místech republiky. Sám si zajišťuje uměleckou i technickou stránku: je autorem, režisérem, kameramanem, zvukařem i střihačem.

„To není koníček, to je kůň, protože to provozuju už od roku 1970. Začínal jsem ještě na celuloidu,“ usmívá se Jaroslav Kolčava. Zájemci mohou jeho krátké i delší snímky sledovat nejen na přehlídkách a soutěžích, ale také na kanálu YouTube. Natáčel o rekonstrukci bitvy u Zborova, návrat zubrů a koní do české krajiny u Milovic, s kamerou se vypravil za zvukem varhan do Týnského chrámu i na Řehačku, kde zachytil strakapoudy při krmení mláďat. Nevyhýbá se ani hraným snímkům, které točí v dobových kulisách a v historických kostýmech.

Herci čekají na povel režiséra Jaroslava Kolčavy

A jak takové natáčení probíhá? Před nymburskou kaplí Svatého Jana Nepomuckého se právě točí scéna s četníkem a flašinetářem do filmu Četníci za protektorátu. V záběru bude i mladý pár na procházce s dobovým dětským kočárkem. Nadšený filmař si chystá kameru a hercům udílí poslední pokyny před natáčením. „Je to hraný film, je to vlastně už třetí část. První se jmenuje Četníci, druhý se jmenuje Četníci v létě 1938 a toto je už třetí film, kterým chceme tuto trilogii uzavřít.“

Jaroslav Kolčava s herci už natáčel na četnických stanicích v Chlumci nad Cidlinou, v Lobkovicích u Neratovic, ve vojenské nemocnici v Jaroměři a využil i prvorepublikovou vilu, kde bydlí jeho dcera. Filmařina je časově náročný koníček. Minuta filmu se točí třeba celé dopoledne a filmy mají stopáž 27 – 45 minut. „Jsem spokojený důchodce, který pořád má, co dělat, “ směje se pan Kolčava. Premiéra posledního dílu četnické trilogie by mohla být v listopadu v nymburském biografu.

V posledním amatérském snímku Jaroslava Kolčavy hrálo 69 herců. Kdo v jeho filmech hraje? A jak shání kostýmy, auta a rekvizity? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio