Je jim třináct, ale položí vás na lopatky. Na ragbyovém šampionátu ve Francii se letos poprvé utkaly i dětské týmy

Mezi nejoblíbenější míčové sporty ve Francii patří fotbal, basketbal, házená a ragby. Na následujících sedm týdnů tam ale dostane oválný míč přednost před tím kulatým. V Paříži totiž v pátek začalo očekávané mistrovství světa v ragby, a to hned prestižním utkáním mezi Francií a Novým Zélandem. Ještě před šampionátem dospělých se ve francouzském městečku Pontlevoy utkaly dětské ragbyové týmy z 20 zemí. Někteří chlapci by se možná neztratili ani v seniorských družstvech.

Tribuny bouří. Tentokrát hlavně novozélandští fanoušci, protože jejich tým právě položil míč – jeden z prvních bodů v zápase. Jsou to sice teprve 13letí chlapci, ale jsou skoro stejně vysocí jako já, a to měřím skoro metr devadesát. A k tomu mají navrch pár kilo.

Trenér novozélandského ragbyového mládežnického týmu Francis

„Máme tu chlapce, kteří patří mezi etnika tichomořských ostrovů. Fyzicky dospívají podstatně rychleji než evropské děti. Evropané je doženou v 18 nebo 19 letech. Je jim ale opravdu jen třináct čtrnáct let. Klidně se můžete podívat do jejich pasů,“ usmívá se Francis, který školní tým z novozélandského Aucklandu trénuje.

Jeho svěřenci zvítězili 3:1 v zápase proti Gruzii. „Ragby je na Novém Zélandu stejně populární jako fotbal v Argentině nebo kriket v Indii. Je to náboženství. Ragby u nás hraje každý,“ popisuje národní vášeň pro tento sport.

První a snad ne poslední

Před zápasem samozřejmě nechyběla ani tradiční haka. Novozélandští chlapci ji zatancovali společně s dívčím týmem, který se na mládežnickém turnaji taky představil.

„Každý kmen a každé město na Novém Zélandu má svou vlastní haku. Je to tanec složený z gestikulací, podupávání i křiků. Vypadá agresivně, protože ho bojovníci tančili před bitvou,“ vysvětluje Francis.

Ragbyový šampionát ve městečku Pontlevoy byl historicky prvním školním mezinárodním turnajem v historii. Francouzští organizátoři chtějí, aby za čtyři roky převzali štafetu Australané a mládežnický turnaj uspořádali znovu týden před mistrovstvím světa dospělých.

„Sním o mládežnickém turnaji, který by vždy doprovázel mistrovství světa dospělých. Je nesmírně důležité zapojit mladé do velkých mezinárodních sportovních akcí,“ potvrzuje jeden z organizátorů Francois Roche-Bayard.

Turnaj na půdě opatství

Organizátoři uspořádali mládežnický turnaj přímo v areálu někdejšího benediktinského opatství z 11. století.

„Opatství vzniklo v roce 1034. Založil ho rytíř, jehož předci byli Vikingové. Podle legendy ho v silné bouři zachránila Panna Marie. Rytíř jí potom slíbil, že jí věnuje své pozemky a svůj zámek,“ vypráví Francois.

V 18. století opatství prošlo desakralizací a vznikla tak vojenská královská škola. Dnes v těchto prostorech studuje 800 žáků. Přímo v areálu roste mohutný cedr, který zasadili v 18. století v době korunovace Ludvíka XVI,“ doplňuje historický kontext.

Mohutný cedr, který vysadili v areálu opatství v Pontlevoy v době korunovace Ludvíka XVI. v 18. století, poskytuje stín návštěvníkům

Kdo s koho

Na mládežnický turnaj přímo do francouzského městečka Pontlevoy přijely i hvězdy světového ragby včetně bývalého kapitána novozélandského týmu Davida Kirka, který vyhrál světový šampionát v roce 1987.

Podle bývalého novozélandského kapitána Davida Kirka to tentokrát All Blacks budou mít na turnaji obtížnější

Podle něj to ale tentokrát All Blacks budou mít obtížnější. „Neřekl bych, že All Blacks turnaj ovládnou. Tenhle světový šampionát bude nejvyrovnanější v historii. Jsou tu podle mě čtyři týmy, které patří mezi favority: Nový Zéland, Jihoafrická republika, Irsko a Francie. Zvítězí někdo z těchto čtyř,“ předpovídá Kirk.

Francouzi Michael a Jeremie jsou přesvědčeni, že jejich tým zvítězí. Hlavní hvězdou týmu je podle nich Antoine Dupont, který se před dvěma lety stal nejlepším ragbistou světa. Francouzi ho v poslední době nevidí jen na hřišti ale stále častěji taky v televizních reklamách například na stavební tmely, lepidla nebo minerální vodu.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio